9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Radomir Krstić prvi doplivao do časnog krsta

ZVORNIK – Radomir Krstić iz Tabanaca kod Zvornika preplivao je danas prvi stazu dugu 33 metra na Zvorničkom jezeru i osvojio Bogojavljenski časni krst u trajno vlasništvo.

Krstić je nakon popbjedničkog osvajanja časnog krsta rekao novinmarima da mu je ovo peto plivanje za Bogojavljenski krst, od kojih je jednom učestvovao u Šapcu.

„Hvala Bogu, doplivao sam prvi i srećan sam što sam učestvoavo u ovom časnom i blagoslovenom takmičenju“, rekao je Krstić.

Takmičenje za Bogojavljenski krst održava se u spomen na godine života Isusa Hrista provedene na zemlji – od rođenja do stradanja, vaskrsenja i vaznesenja na nebo.

Takmičenje, koje je posmatrao veliki broj građana, pratili su policijski patrolni čamci, kao i ronioci i članovi sportskih ribolovnih udruženja iz Zvornika.

Prethodno je u crkvi Svetog Arhiđakona Stefana na Mlađevcu kod Zvornika služana liturgija.

Organizatori plivanja za Bogojavljenski krst su Srpska pravoslavna crkvena opština Scveti Stefan Zvronik i zvornički Rafting klub „Eko Drina“.

U Malom Zvorniku Vukomirović treći put prvi

Đorđe Vukmirović (20) iz Loznice prvi je danas preplivao stazu dugu 33 metra na Zvorničkom jezeru i osvojio Bogojavljenski krst u trajno vlasništvo.

Vukmiroviću je ovo je treća godina zaredom da prvi prepliva stazu i time osvaja Bogojavljenaki krst.

Drugo mjesto osvojio je Miroslav Vučetić iz Trbušnice kod Loznice, a terće Miloš Pantelić iz Malog Zvornika.
Ukupno je plivalo 18 takmičara iz Malog Zvornika, Loznice, Bijeljine, Zvornika i Pala.

Temperatura vode na Zvorničkom jezeru bila je 6,4, a vazduha jedan stepen Celizijusa.

Vukimrović je rekao da je zadovoljan ovom pobjedom jer je po treći put dobio Bogojavljenski krst u trajno vlasništvo, podsjećajući da je njegovo preosveštenstvo episkop šabački Lavrentije blagosiljao ovo takmičenje, dok je mjesno sveštenstvo na obali jezera osještalo Bogojavljenski krst.

Takmičenje za Bogojavljenski krst održava se u spomen na godine života Isusa Hrista provedene na zemlji – od rođenja do stradanja, vaskrsenja i vaznesenja na nebo.

Gradonačelnik opštine Loznice Vidoje Petrović izrazio je zadovoljstvo što se ovim takmičenjem njeguje tradicija, čuva vjera i šire dobri odnosi na ovom prostoru.

Predsjednik opštine Mali Zvornik Milan Todorović rekao je da će ova opština uvijek podržavati ovo takmičenje koje, pored njegovanja tradicije, promoviše turističke potencijale Zvorničkog jezera, dodavši da će lokalna uprava nastojati da podigne ovu manifestaciju na što veći i prepoznatljiviji nivo.

Organizatori takmičenja su crkvena opština Mali Zvornik i opština Mali Zvornik.

Takmičenje, koje je posmatrao veliki broj građana, pratili su policijski patrolni čamci, kao i ronioci i članovi sportskih ribolovnih udruženja iz Malog Zvornika i Zvornika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se