18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Rađaju se sa dva prezimena

BANJALUKA – Sve češća je praksa da prilikom udaje žene uzimaju muževo i zadržavaju svoje prezime ali je neuobičajeno postalo da djeca imaju dva prezimena. Samo od početka godine u Matičnom uredu Gradske uprave upisana su tri dječaka sa prezimenima oba roditelja, a u prošloj godini takvih slučajeva bilo je desetak.

U javnosti prevladavaju različita mišljenja jer jedni tvrde da je to odstupanje od tradicionalnog da djeca dobijaju očevo prezime, da je postalo pomodarstvo i da djeca sa dva prezimena imaju dodatne komplikacije u drugim fazama života. Drugi opet imaju suprotno mišljenje i najčešće ističu da dva prezimena nikome ne treba da smetaju i da je to stvar ličnog izbora i vremena u kojem živimo, piše Glas Srpske.

– Kako je krenulo postaćemo Meksikanci. Imaćemo djecu sa deset prezimena jer zamislite žensko dijete koje po svom rođenju ima dva prezimena i prilikom udaje zadržava svoje i uzima muževljevo. Pa njeno dijete u startu može da ima tri prezimena i tako u nedogled. Poznato je šta je tradicija u našem narodu i nje se treba držati – kaže Banjalučanka Dragica Gojić.

Šef Odsjeka za upravne poslove i građanska stanja Diana Džaja-Jokić naglasila je da je mali procent onih roditelja koji u matične knjige upisuju djecu sa dva ili više prezimena.

– Od 3.181 djeteta rođenih u Banjaluci u 2014. godini dvojaka prezimena određena su u svega desetak slučajeva – precizirala je Džaja-Jokić.

Objasnila da je članom 3 Zakona o ličnom imenu, između ostalog, propisano da lično ime djeteta određuju roditelji sporazumno.

Sociolog Biljana Milošević je rekla da na našim prostorima u velikom broju slučajeva i dalje dominira tradicija kojom dijete dobija jedno prezime, obično očevo.

– Davanje prezimena oba roditelja nije pogrešno, ali pošto ova praksa nije zaživjela za dijete u kasnijim fazama života može biti komplikovana. U slučaju ženske djece može predstavljati veliki birokratski problem – dodala je Miloševićeva.

Objasnila je da će to posebno doći do izražaja kada odluči da se uda.

– Postavlja se pitanje koliko naša birokratija tehnički može da podrži prilikom izdavanja ličnih dokumenata ali i u drugim slučajevima – precizirala je Miloševićeva.

Dodala je da nisu rijetke greške službenika prilikom unosa ličnih podataka te zavrzlama oko ispravke.

– Na primjer da li je u prezimenu prilikom upisa u matične knjige sadržana crtica ili ne. Pa ako nije zašto se ona možda pojavljuje u nekim dokumentima – navela je Miloševićeva.

Rođeni

Prema podacima Zavoda za statistiku RS u 2013. godini Banjaluka je bila jedina lokalna zajednica u Srpskoj koja je imala pozitivan prirodni priraštaj gdje je broj rođenih bio 2.015, a umrlih 1.935.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se