9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Proglašena epidemija morbila, pojavila se i varičela

SREBRENICA/BRATUNAC – U Srebrenici i Bratuncu oboljelo je ukupno 58 osoba od morbila /malih boginja/, zbog čega je u ovim opštinama proglašena epidemija ove zarazne bolesti.

Ljekar srebreničkog Doma zdravlja Nermin DŽanić rekao je da je u ovoj ustanovi u posljednjih 15 dana registrovano 19 osoba oboljelih od morbila, da imaju iste simptome bolesti i da je u najvećem broju riječ o licima rođenim od 1975. do 1995. godine i mlađima koja nisu blagovremeno i propisno vakcinisana.

Džanić ističe da liječenje traje od četiri do 10 dana. „Riječ je o prelaznom virusnom oboljenju koje se često širi i zahvata i pluća i jetru. Zbog toga je neophodno da se pacijenti nakon povlačenja osipa i temperature, koji su redovni simptomi morbila, jave na ljekarsku kontrolu da bi se utvrdilo da li je bolest izliječena ili je zahvatila još neke organe koje treba liječiti“, pojasnio je Džanić.

On kaže da se od ljetos u Dom zdravlja javljaju oboljeli od morbila koji su u početku upućivani na liječenje u zvorničku bolnicu, a kada je utvrđeno o čemu se radi terapija se oboljelima propisuje u Domu zdravlja i preporučuje im se mirovanje i kućno liječenje.

U Higijensko-epidemiološkoj službi bratunačkog Doma zdravlja u posljednjih 20 dana registrovano je 39 osoba oboljelih od morbila.

Direktor ove zdravstvene ustanove Snežana Stojanović izjavila je danas novinarima da epidemija morbila jenjava, ali da postoji bojazan da bi se uporedo sa ovom mogla pojaviti i epidemija varičele /vodenih ospica/.

„U posljednjih nekoliko dana prijavljena su tri slučaja varičele. S obzirom da se radi o zaraznom virusnom oboljenju, a da je počela nastava u školama, postoji mogućnost širenja tog oboljenja“, rekla je Stojanovićeva.

Ona je podsjetila da su prvi slučajevi morbila prijavljeni u septembru prošle godine. Stojanovićeva je navela da je u Domu zdravlja od tada registrovano ukupno 147 oboljelih osoba.

„Najveći broj oboljelih od ove virusne infekcije su osobe od 20 do 30 godina, a zatim slijede djeca predškolskog i školskog uzrasta“, rekla je Stojanovićeva.

Kako tvrde odgovorni u domovima zdravlja u ove dvije opštine, preduzete su potrebne mjere za suzbijanje širenja epidemije ove bolesti.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se