5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Prioritet rasterećenje privrede, reforme u zdravstvu i obrazovanju

SARAJEVO – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da u predstojećem periodu kao najbitnije reforme treba provesti rasterećenje privrede, reformu zdravstvenog sektora i obrazovanja.

Ona je naglasila da se posebna pažnja mora posvetiti javnim preduzećima, jer je prevelika administracija, što je „bolest koja prati cijelu regiju“.

„Ako želimo da reformišemo društvo, moramo da reformišemo svijest i to će biti zadatak, ne samo Vlade, nego svih pojedinaca u društvu“, rekla je Cvijanovićeva za „Oslobođenje“.

Govoreći o budžetu Srpske, Cvijanovićeva je istakla da budžet nije prezadužen, da je nivo zaduženosti ispod dozvoljenog limita i ispod mastrihtskih kriterujuma.

„Na žalost opozicije, a na našu radost, uspijevamo više vraćati nego što se zadužujemo. To znači da uspijevamo da servisiramo svoj dug i istovremeno sve svoje obaveze“, rekla je Cvijanovićeva, dodajući da je Srpska ušla u dodatno zaduženje zbog prošlogodišnjih velikih poplava.

Ona je napomenula da je budžet socijalan, a ne razvojan jer se društvo dvije decenije oporavlja od teškog ratnog stradanja.

„Svjesna sam da smo mi vlast koja je izmirila neke obaveze koje nijedna vlast prije nije radila. A to su izmirenje materijalne i nematerijalne ratne štete, stare devizne štednje“, naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da su u ekonomskoj politici, opsežnom dokumentu po broju mjera i politika koje se namjeravaju provesti u ovoj godini, sadržane stvari koje su željeli socijalni partneri Vlade Srpske.

Govoreći o novom zakonu o radu, Cvijanovićeva je rekla da su sve zemlje u okruženju radile na inoviranju radnog zakonodavstva da bi propise uskladile sa stvarnim ambijentom u kojem funkcioniše ekonomija danas i da će to biti učinjeno i u Srpskoj.

Prema njenim riječima, u proteklih godinu i po mnogo se o tome pričalo i Vlada je nastojala da bude kao neki „dobri most“ između socijalnih partnera, sindikata i poslodavaca, da bi pojasnila neke stvari.

„Vjerujem da tu ima više nerazumjevanja nego suštinskih problema i mimoilaženja. Imamo radnu verziju koja je blaža od one koju traže poslodavci i koja zagovara zaštitu prava radnika“, rekla je Cvijanovićeva, dodajući da ne vjeruje da će se nešto drastično promijeniti nabolje, ali da je sigurna da će se uspjeti obezbijediti neka vrsta konsenzusa.

Na pitanje da li se boji sindikalnog odgovora koji najavljuje predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić, Cvijanovićeva je rekla da sindikat ima pravo da reaguje.

„Podržavam svaku vrstu socijalnog organizovanja, neće mi biti drago ukoliko nerauzimjevanje preraste u javni bunt, ali vjerujem da će i sindikalne vođe prepoznati važnost tog zakona i drugih intervencija koje ćemo preduzeti“, istakla je Cvijanovićeva i dodala da poštuje zaštitu njihovih prava, što je i pokazala Vlada koju vodi.

Ona je dodala da nikada nije zagovarala mjere kojima će se izlaziti u susret poslodavcima, a da pritom i ona i cijela Vlada nisu mislili da je to na određeni način zaštita radničkih prava.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se