23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Povlačenje potjernice za Glavašem – nastavak ruganja srpskim žrtvama

BEOGRAD – Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta smatra da odluka županijskog suda u Zagrebu da povuče potjernicu za Branimirom Glavašem, koji je nedavno pušten na slobodu iz mostarskog zatvora, predstavlja nastavak ruganja srpskim žrtvama u Hrvatskoj.

Linta ocjenjuje da je to još jedan u nizu dokaza da je Hrvatska jedina članica EU koja štiti svoje ratne zločince i da sve više zloupotrebljava veliko povjerenje koje je nezasluženo dobila od EU tokom pristupnih pregovora.

„Strašna je spoznaja da je hrvatsko pravosuđe pustilo na slobodu jednog okorelog ratnog zločinca i time poslalo jasnu poruku preostalim Srbima u Hrvatskoj šta im se može ponovo desiti u budućnosti“, naveo je Linta u saopštenju.

On podsjeća da je isti sud u Zagrebu prije 10 dana raspisao potjernicu za Glavašem, nakon skandalozne odluke Ustavnog suda Hrvatske da ukine pravosnažnu presudu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i 1992. godine.

Linta apeluje da EU, OEBS i Savjet Evrope izvrše pritisak na Hrvatsku da konačno počne da osuđuje i svoje zločince na kazne koje su primjerene težini zločina, a kada ih osudi da prestane tražiti način za njihovo brzo oslobađenje.

On ocjenjuje da je poseban problem činjenica da hrvatsko društvo na Hrvate koji su učinili stravične zločine nad Srbima gleda kao na heroje, a ne zločince.

„Sada se sve više pokazuje da je EU napravila veliku grešku kada je odlučila da Hrvatskoj progleda kroz prste i primi je u svoje članstvo 1. jula 2013. godine“, smatra Linta.

On podsjeća da Hrvatska već dvije i po godine od prijema u članstvo ne ispunjava preuzete obaveze iz Ugovora o pristupanju vezano, između ostalog, za poboljšanje nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa i kažnjavanje ratnih zločina.

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu povuklo je juče potjernicu za Branimirom Glavašem i odbilo prijedlog da mu bude ukinut istražni zatvor.

Glavaš je bio osuđen u slučajevima „garaža“ i „selotejp“ na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. U zatvoru je proveo ukupno pet godina i četiri mjeseca, od čega u mostarskom četiri godine, dok je preostali dio kazne odslužio u Sarajevu i Zenici.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se