5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Podignuta optužnica protiv 10 lica

SASRAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 10 lica optuženih za krivično djelo zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika, prenosi Srna.

Optužnica je podignuta protiv Gorana Maksimovića /62/ iz Bijeljine, LJiljana Mitrovića /53/ iz Ugljevika, kao i Radivoja Đorđića /55/, Slavka Perića /49/, Mila Vujevića /44/, Vukašina Draškovića /42/, Gojka Stevanovića /48/, Cvjetka Popadića /63/, Raja Lazarevića /69/ i Miće Manojlovića /53/ iz mjesta Gornji Lokanj, opština Zvornik.

Svi optuženi se nalaze u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su tokom jula 1992. godine kao visoki zvaničnici policijskih i vojnih struktura planirali, rukovodili i nadzirali operacije i aktivnosti, te zajedno sa ostalim pripadnicima vojnih snaga učestvovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke nacionalnosti u širem području sela Lokanj, opština Zvornik, i susjednih opština, te na taj način počinili progon 120 civila, među kojim je bilo djece i žena.

Osumnjičeni se terete da su vršili progon, ubistva, prisilno preseljenje stanovništva, zatvaranje i nanošenje fizičkih i psihičkih povreda.

Uz optužnicu je predloženo ispitivanje 141 svjedoka i dva sudska vještaka, a priložen je obiman dokazni materijal sa više od 705 dokaznih materijala i dokumenata, među kojima i dokumentacija o identifikaciji žrtava zločina.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se