23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Paljenje badnjaka ispred zvorničkog hrama (foto)

I ove godine se na Badnje veče, u porti hrama Rođenja svetog Jovana Preteče i Krstitelja u Zvorniku, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, okupio se veliki broj vjernika.

Nakon večernjeg bogosluženja badnjak je osveštan, a potom i posut pšenicom, vinom i namazan medom, a onda je, kako običaji nalažu, zapaljen. Nakon paljenja badnjaka djeci su podijeljenji slatkiši, a svi vjernici su mogli da prime osveštane badnjake kako bi radost praznika ponijeli u svoje domove.

Unošenjem badnjaka u domove treba unijeti i svetlost Hristove nauke i Jevanđelja, kao i toplinu Božije ljubavi, jer upravo badnjak to i predstavlja.

Nakon večernjeg bogosluženja i paljenja badnjaka u porti zvorničke crkve organizovano je narodno veselje. Na Božić, sutra ujutro u 5 časova, biće služena Sveta liturgija.

Porodični praznik

Najviše narodnih običaja u srpskom narodu vezuje se za Badnji dan i Božić, kojima se dočarava događaj rođenja Isusa Hrista u Vitlejemu.

Uoči Božića slamom se posipa pod i domovi se pretvaraju u vitlejemsku pećinu, u kojoj je rođen Isus Hrist, koji je povijen u slamu i kome su se najprije poklonili pastiri.

U seoskim kućama slama leži i po tri dana, dok se u gradovima u domove unosi svežanj slame koja se postavlja uz badnjak.

Spaljivanje badnjaka se obavlja, uglavnom, paljenjem par listova hrasta u pogodnom prostoru. U novije vrijeme se širom srpskog pravoslavnog naroda javilo kolektivno nalaganje badnjaka ispred crkve, odnošenjem u crkvenu portu ili ispred manastira, gdje se kućni badnjak spaljuje na velikom badnjaku.

Postoji običaj da se kuće posipaju žitom i mnogi drugi rituali kojima se daje hrišćanski smisao, jer je Hrist došao da ljude zbliži i nahrani i napoji svojom naukom i ljubavlju.

„Ko je gladan neka dođe meni, ja ću ga nahraniti i ko je žedan neka dođe k meni da pije vode žive“, zapisano je u Jevanđeljima.

U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze.

Božić je uvijek prvi mrsni dan, ma u koji dan pao, i dan kada se u crkvama pričešćuju oni koji su poštovali pravila posta.

Badnji dan i Badnje veče 6. januara, pored SPC,  slave Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, bjeloruski i ukrajinski pravoslavci, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se