12 C
Zvornik
20. април 2024.

OTRGNUTO OD ZABORAVA: Drina u Republičkoj ligi BiH

ZVORNIK – Nakon osvojenog prvog mjesta u Sjevernoistočnoj zoni u sezoni 1973/74. godine, Drina iz Zvornika je postala po prvi put član novoformirane Republičke lige Bosne i Hercegovine.

Liga je imala 18 članova, a pored Drine, igrale su i: Lokomotiva (Mostar), Pofalički i Bosna (Sarajevo), Sloga (Doboj), Radnik (Hadžići), Rudar (Kakanj), Podgrmeč (Sanski Most), Borac (Travnik), Rudar (LJubija), Jedinstvo (Brčko), Radnik (Bijeljina), Jedinstvo (Odžak), Bosna (Visoko), Igman (Ilidža), UNIS (Vogošća), Elektrobosna (Jajce) i Borac /Čapljina).

Voljom žreba odlučeno je da će Drina 18. avgusta 1974. godine odigra prvu utakmicu u Republičkoj ligi, i u prvom kolu dočeka Lokomotivu iz Mostara. Za taj susret vladalo je veliko interesovanje publike, koja je očekivala da Drina poslije temeljitih priprema, dokaže pravu snagu i da odmah na debiju ostvari pobjedu i osvoji prva dva boda.

FK Drina iz '70.
FK Drina iz ’70.

– U nedelju će Drina izvesti jedanaest najboljih igrača i svi su oni u odličnoj formi. Mislim da smo pripreme dobro iskoristili. To će nam, naravno, uz pomoć vjerne publike omogućiti da savladamo ekipu sa Neretve. Na stadionu Drine očekujemo rekordnu posjetu publike, i obećavamo odličnu igru – bile su riječi trenera Zvorničana, Abdulaha Kuršumovića pred istorijsku utakmicu Drine.

Debi je bio uspješan, jer je Drina minimalnim rezultatom 1:0, savladala Lokomotiva, a jedini strijelac bio je Sadik Jogunčić. Zvorničani su tokom prvenstva kao debitanti igrali veoma dobro i prvenstvo su završili na odličnom trećem mjestu sa 41 osvojenim bodom. Na 34 utakmice Drina je zabilježila 16 pobjeda, devet puta je odigrala neriješeno i doživjela samo jedan poraz, uz gol razliku 48:33.

U debitantskoj sezoni za Drinu je nastupao veliki broj igrača, među kojima si se isticali: Golman Savo Zekić, zatim Mensur Hadžiefendić, Mirsad Vejzović, Beriz Vejzović, Enver Numanović, Đorđe Vukašinović, Nijaz Sejdinović, Sadik Jogunčić, Vahid Zahirović, Hariz Huseljić, Esad Mujačević, Stevo Blagojević, Miodrag Radović, Zoran Milovanović i ostali.

Drago Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se