20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Obilne padavine prijete novim poplavama u cijeloj BiH

BANJALUKA – Obilne padavine u protekla dva dana, „pojačane“ topljenjem snijega, izazivaju strah od novih poplava i pojave klizišta u Bosni i Hercegovini.

Na području opštine Ilidža usljed obilinih padavina došlo je do poplava. U ulici Rakovička cesta, iza pilane Hulio, poplavljeno je deset kuća, a poplavljeno je i u ulicama Vlakovo, Stara pruga, Stanjevac.

Prema prikupljenim informacijama s terena, Miljacka i Bosna nadolaze i ugroženo je 50 kuća.

Kiša je izazvala velike probleme i mještanima Gladnog Polja, Osjeka, Reljeva, Dogloda i Vlakova, javlja novinar Nezavisnih.

Poplavljeno je i ulicama Karamušići, Osječki put, Bregovi, Hendekuša. Zatvorena je putna komunikacija Pejton-Osjek. Pripadnici CZ evakuisali su Behku Zebo, iza pilane Hulio, javljaju mediji u FBiH.

Nivo rijeke Bosne je, prema jutrošnjem izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite (KUCZ) u Zenici, u 8 sati iznosio 340 cm, a dva sata poslije vodostaj se povećao za pet centimetara.

Prema najnovijem izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite od 10 sati na području Zeničko-dobojskog kantona zabilježeni su odroni u mjestima Bistričak, Plahovići, Kula i Seoci, a povišen nivo vode u Nemili izazvao je blokadu podvožnjaka i obustavu autobuskog saobraćaja, javlja Klix.

Poplava je zahvatila i vogošćansko naselje Hotonj.

Klizišta su pokrenuta u opštini Visoko, u naselju Pertac, Čekrekčije i Donja Vratnica. Povrijeđenih nije bilo, a u naselju Donja Vratnica klizište je uništilo veći dio puta.

Najviše padavina u RS zabilježeno je u Gacku, i to 110 litara po metru kvadratnom, zatim Nevesinju – 108 litara po metru kvadratnom, Bileći – 91, te Trebinju – 89,4 litara po metru kvadratnom.

Porast vodostaja naročito je izražen na rijeci Vrbas na hidrološkoj stanici Delibašino selo kod Banjaluke, podaci su Hidrometeorološkog zavoda RS.

Prema osmatranju od jutros u 8 sati, na ovoj mjernoj tački premašena je kota vanredne odbrane od poplava za 25 centimetara i trenutni vodostaj iznosi 345 centimetara.

Za prostor Trebinja za danas je „upaljeno“ narandžasto upozorenje na Meteoalarmu, jer se očekuje više od 40 litara kiše po metru kvadratnom.

U Mostaru je palo je 86 litara kiše po metru kvadratnom, što je stvorilo uobičajene bujice i jezera na pojedinim dijelovima saobraćajnica, javlja Dnevni avaz.

Takođe, prema podacima Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon jučerašnjih padavina vodostaji rijeka su u značajnom porastu.

Tako  vodostaj Neretve u gornjem toku, odnosno na području Glavatičeva trenutno iznosi 2,48 metara, dok je redovno obavještavanje stanovništva na 1,60 metara, a  u Konjicu vodostaj iznosi 3,42 metra.

Prema informacijama Centra za obavještavanje i uzbunjivanje opštine Maglaj, nivoi rijeke Bosne i njenih pritoka su u porastu ali za sada ne ugrožavaju stambene i objekte infrastrukture.

Prema podacima Agencije za vodno područje rijeke Save, jutros u 8 sati nivo rijeke Bosne na mjernom mjestu u Maglaju iznosio je 318 cm, sa tendencijom porasta.

„U srijedu možemo očekivati znatno jače padavine, od 20 do 40 litara po metru kvadratnom, a krajem sedmice možemo očekivati smanjenje intenziteta, od 5 do 20 litara po metru kvadratnom u 24 sata“, rečeno je iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH (FHMZ).

Količine padavina u protekla 24 sata: Stolac 117 milimetara, Gacko 111, Nevesinje 108, Bileća 92, Trebinje 89, Mostar 86, Ivan-sedlo 70, Foča 49, Sarajevo 42, Mrkonjić-Grad 40, Livno 33, Banja Luka, Jajce 32, Bjelašnica, Bugojno 28, Zenica 26, Doboj, Sokolac 22, Gradačac 20, Gradiška 16, Drvar, Han-Pijesak, Tuzla 15, Kupres 12, Sanski Most 10, Višegrad, Zvornik 9, Prijedor 7, Srebrenica 4, Rudo 3, Bihać 2, Novi 1 mm.

Bistrica poplavila stambenu zgradu u naselju Miljevina

Usljed obilnih padavina i topljenja snijega, rijeka Bistrica jutros se izlila u naselju Miljevina i poplavila podrume jedne stambene zgrade, dok je voda iz gradskog vodovoda zamućena.

Šef Odsjeka civilne zaštite u Foči Čedo Zelović rekao je Srni da Bistrica prijeti i da se izlije na magistralni put Foča – Sarajevo, kod šljunkare u Baljevom Polju.

„Bistrica je podivljala. Poplavljeni su podrumi zgrade, koja je u potpunosti okružena vodom, a u kojoj živi pet domaćinstava. Za početak ćemo im odnijeti vodu za piće, pa ćemo, u zavisnosti kako se dalje situacija bude odvijala, preduzimati potrebne mjere“, rekao je Zelović.

On je naglasio da je dodatni problem što u Bistricu ide kanalizacija, pa prijeti opasnost zaraze od izlivanja fekalija.

Iz Civilne zaštite su upozorili stanovnike u priobaljima rijeka da povedu računa i sklone materijalna dobra, s obzirom da se očekuju nove padavine i porast vodotoka.

„Pogotovo apelujemo na učenike da vode računa prilikom prelaska bujičnih potoka i rijeka. Ako dođe do određenih problema, građani mogu nazvati besplatan broj 123, a mi ćemo preduzeti određene mjere“, dodao je Zelović.

Iz preduzeća „Izvor“ saopšteno je da je voda iz gradskog vodovoda zamućena, te da će danas biti uzeti uzorci za analizu.

Prognoza

U BiH u će utorak biti pretežno oblačno vrijeme s kišom, a na planinama sa susnježicom i snijegom. Očekivana količina padavina u toku 24 sata: jug i jugozapad zemlje od 15 do 40, a u ostatku naše zemlje od 2 do 10 l/m2. Jutarnje temperature će se kretati od 0 do 4, na jugu do 9, a dnevne od 4 do 9, na jugu do 12 stepeni.

U BiH će u srijedu biti pretežno oblačno vrijeme s kišom. Očekivana količina padavina u toku 24 sata: jug i jugozapad zemlje od 20 do 40, a u ostatku zemlje od 5 do 20 l/m2. Jutarnje temperature će se kretati od 1 do 6, na jugu do 9, a dnevne od 4 do 11, a na jugu zemlje do 13 stepeni.

U četvrtak će u BiH biti pretežno oblačno vrijeme s kišom. U jutarnjim satima kiša se očekuje u većem dijelu zemlje, a u ostatku dana, uglavnom, u južnim i zapadnim područjima. Očekivana količina padavina u toku 24 sata: jug i jugozapad zemlje od 10 do 20, a u ostatku  zemlje od 1 do 8 l/m2. Jutarnje temperature iznosiće od 1 do 6, na jugu do 9, a dnevne od 8 do 14 stepeni.

U BiH će u petak biti pretežno oblačno vrijeme s kišom, a na planinama sa snijegom. Intenzivnije padavine očekuju se u južnim i jugozapadnim područjima. Očekivana količina padavina u toku 24 sata: jug i jugozapad zemlje od 10 do 25, a u ostatku  zemlje od 2 do 10 l/m2. Jutarnje temperature će se kretati od 0 do 6, na jugu do 10, a dnevne od 5 do 12 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Ukupna suma padavina u narednih 10 dana:

  • jug i jugozapad od 80 do 120
  • sjeverozapad od 40 do 70
  • sjever od 20 do 35
  • istok od 20 do 50
  • sjeveroistok od 10 do 30 l/m2

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se