15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Njujork tajms: Hrvatska se vraća nacionalizmu

ZAGREB – Pobjednički govor kandidata HDZ-a na izborima za predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović sugerisao je povratak nacionalističkim politikama koje su dominirale u Hrvatskoj nakon ratnog raspada Jugoslavije, piše list „Njujork tajms“.

Ugledni dnevni list u svom tekstu o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj piše da su se „izbori odvijali u klimi dubokog pesimizma prema hrvatskoj privredi“, prenose hrvatski mediji.

Hrvatska, najnovija članica Evropske unije, piše „Njujork tajms“, ujedno je i privredno među najslabijima, sa nezaposlenošću od skoro 20 odsto, pri čemu 41,5 odsto čine mladi.

List donosi i izjavu Dejana Jovića, profesora na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu i bivšeg savjetnika odlazećeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, koji je saglasan sa ocjenom da Hrvatskoj prijeti opasnost od raspirivanja nacionalizma.

„Proširenje i ulazak u Evropsku uniju otvara naciju, zbog čega se kasnije pojavljuje mnogo nacionalističkog sentimenta“, rekao je Jović u telefonskom razgovoru za njujorški dnevni list.

„Njujork tajms“ navodi i da je uloga predsjednika uglavnom ceremonijalna, ali da su predsjednička ovlaštenja ipak značajna u oblasti spoljne politike i oružanih snaga.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se