9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Međunarodni sud pravde donio presudu u sporu Srbija – Hrvatska

BEOGRAD – Međunarodni sud pravde u Hagu donio je presudu po uzajamnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije, piše beogradska štampa.

Presuda će, uz obrazloženje, biti saopštena u prvoj nedjelji februara, prenosi B92.

Stručna javnost, prenose Politika, Danas i Večernje novosti, ocjenjuje da najveće izglede ima odluka o odbacivanju obije tužbe.

Kako navodi Politika, još se u strogoj tajnosti drži šta stoji u ovoj odluci, ali stručnjaci za međunarodno pravo ne očekuju da će sudije presuditi u korist jedne od strana u procesu, već su bliži uvjerenju da će donijeti presudu u kojoj će obije strane biti proglašene krivima za neke od zločina koje su počinili pripadnici hrvatskih, odnosno srpskih jedinica.

Politika, međutim, piše i da ne bi trebalo zanemariti činjenicu da je ovaj sud znao i neprijatno da iznenadi Beograd svojim odlukama, kao kada je 2007. konstatovao da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu jer nije učinila sve što je u njenoh moći da spreči zločin u Srebrenici, dok je 2010. taj isti sud presudio da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom.

List podsjeća i da će već 6. februara doći do promjene u 15-članom sudskom vijeću, kada će u ovom sudu Ujedinjenih nacija u Hagu zakletvu položiti troje novih sudija s mandatom od devet godina – Jamajčanin Patrik Lipton Robinson, Džejm Ričard Kroford iz Australije i Kiril Gevorgijan iz Rusije.

Večernje novosti su, u tekstu o odluci sudija Međunarodnog suda pravde u Hagu, nešto preciznije i pišu da će ona biti saopštena 3. februara.

List dodaje, pozivajući se na informativnu službu Suda, da će oni vrlo brzo objaviti kada će biti javna sjednica na kojoj će saopštiti ishod glasanja.

Da je presuda u sporu Srbije i Hrvatske donijeta, saznaje i Danas, koji podsjeća da je glavna rasprava pred Medunarodnim sudom pravde u Hagu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. počela 3. marta prošle godine i da je trajala mjesec dana.

Tokom mjesec dana usmene rasprave, ispitivanja svjedoka, iznošenja dokaza i suocavanja argumenata, zastupnici i hrvatske i srpske strane smatrali su da su uspjeli da dokažu genocid koji je pocinila druga strana.

Glavni argument hrvatskog pravnog tima bila je „genocidna namjera“ Beograda, koja se pokazala „u nizu zločina počinjenih nad Hrvatima, po istom obrascu i u približno isto vrijeme“.

S druge strane, navodi Danas, glavni argument srpskog pravnog tima su dokazi o genocidnoj nameri koji se nalaze u transkriptima Brionskog sastanka, gdje je Franjo Tuđman sa vojnim vrhom Hrvatske dogovorio operaciju Oluja, „koja je rezultirala genocidom“.

Politika podsjeća i da presuda u Hagu dolazi svega dvije nedelje uoči inauguraije nove hrvatske predsjednice, kandidatkinje HDZ-a, Kolinde Grabar Kitarović, koja na tom mjestu naslijeđuje pisca hrvatske tužbe protiv Srbije Ivu Josipovića.

Navodeći da se Kitarovićeva već istakla oštrom retorikom, Politika piše i da ne bi bilo čudno da presuda u Hagu bude novi adut za unutrašnju upotrebu u rukama hrvatske predsjednice, ma kakava odluka sudskog vijeća bila.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se