15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Kosovo je najvažnije srpsko pitanje

BEOGRAD – NJegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je Kosovo i Metohija najvažnije srpsko pitanje i da se nada da će plan, koji je najavio predsjednik Tomislav Nikolić, biti u interesu Srba, kulture, istorije i Crkve.

„Moramo svi da pomognemo da taj plan za Kosovo bude u interesu naše nacije, kulture, istorije crkve“, rekao je patrijarh Irinej.

On je za beogradski „Nedeljnik“ naveo da ne zavisi sve od Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, već se i drugi, nažalost, pitaju. „Ali, moraju uvek da imaju na umu da je Kosovo i Metohija najvažnije srpsko pitanje“, kaže patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh je izrazio očekivanje da će Srbija ove godine imati više razumijevanja od svojih komšija.

„Živimo u nadi da će biti bolje, ima izgleda da će tako i biti. Tome svi moramo da doprinesemo, da činimo dobra dela i da ne čekamo da neko drugi umesto nas nešto uradi. Ne zavisi sve od drugih, nego zavisi od nas samih“, kaže patrijarh.

Patrijarh Irinej je naglasio da je vjera bez dobrih djela mrtva i da se mora činiti dobro prema svakome. „Budite bolji i činite dobra dela“, poručio je patrijarh Irinej.

On je rekao da su ključni planovi Srpske pravoslavne crkve u 2015. godini da nastavi misiju Crkve, a nastojaće da obnovi hram Svetog Save.

„Misija Crkve je da promoviše smisao življenja, poredak, moral, da je Bog prisutan u našim životima. Biće nam bolje što pre shvatimo da život nije samo vegetiranje, nego da je život i velika obaveza“, naveo je patrijarh Irinej.

On smatra da se premijer Srbije Aleksandar Vučić trudi i da ima „nekih naznaka da će biti i rezultata“.

„Moram da verujem da će uspeti da podigne Srbiju iz ovog pepela. Nadam se da će dati Bog da nam bude bolje“, rekao je patrijarh Irinej.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se