18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kako se snovi dešavaju?

Neki od ovih scenarija Vam možda zvuče poznato: letenje, pad sa velike visine, penjanje na strmoglave visine, pokušaj bijega od čudovišta usporenim trkom, zagrljaj sa misterioznim strancem ili kolegom sa posla ili nasumičan povratak u drugi razred osnovne škole. Kako uopšte završimo na ovakvim mjestima? Kako se snovi dešavaju?

Prvo moramo da zaspimo, naravno. Naučnici vjeruju da nas adenozin, hemikalija koja se gomila u krvi dok smo budni, tjera na san. Postepeno se rad srca i disanje usporavaju, a mišići se sve više opuštaju.

Nakon približno 90 minuta, kada većina ljudi dospije u stanje dubokog sna, dospjevamo u ciklus sna karakterisan brzim pokretima očiju i koji se zove REM (rapid eye movement, eng.) faza sna. REM faza je vrijeme kada se snovi najčešće i najživopisnije odigravaju.

Tijelo je uglavnom potpuno nepokretno u toku REM faze, ali je mozak gotovo jednako aktivan kao i kada smo budni. Motorni signali mozga prema tijelu blokirani su od strane određenih neurotransmitera koji nas efektivno privremeno parališu. To možda zvuči strašno, ali zapravo imamo sreće što ti neurotransmiteri postoje i tako djeluju. Bez njih, svi mi bismo bježali od čudovišta u pidžamama ili pokušavali da poletimo iz kreveta. Međutim, oči i dalje reaguju na ove motorne signale mozga. One i dalje lete lijevo-desno, što odražava moždanu aktivnost, tj. san.

Za slike sna se smatra da potiču iz vizuelnog centra moždane kore, sive materije mozga i središta memorije, svijesti i misli. Dok dio vizuelnog centra koji prima nove slike iz spoljašnjeg svijeta spava zajedno sa vama, dio koji tumači slike ostaje budan. Dakle, Vaš mozak ostaje uposlen pokušavanjem da rastumači dijelove sjećanja i mašte.

Cijela ova priča sa snovima je jako zanimljiva i pomalo i dalje tajanstvena i pored raznih naučnih istraživanja.

Ukoliko imate te sreće da se vaših snova sjećate kada se probudite, potražite u sanjarici šta bi oni mogli da znače, pošto je većina snova povezana sa nekim stvarima koje se dešavaju u našoj podsvijesti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se