14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Izbori koji će prodrmati temelje Evrope

ATINA – Grčki narod je danas ispisao istoriju, otkazuje se sporazum o štednji i uništenju, ‘trojka’ (međunarodnih povjerilaca) postaje prošlost, poručio je Cipras.

Pobjednik prevremenih poslaničkih izbora održanih u nedjelju u Grčkoj, vođa ljevičarske stranke Siriza, Aleksis Cipras (40) najavio je sinić otkazivanje sporazuma Grčke s međunarodnim povjeriocima i obećao narodu tešku borbu u interesu Grčke već od sutra.

„Danas je grčki narod ispisao istoriju; nada je ispisala istoriju“, rekao je Cipras u govoru hiljadama pristalica na trgu u centru Atine.

„Grčki narod je dao jasan, jak i neosporan nalog: Grčka okreće list, Grčka za sobom ostavlja katastrofalnu štednju, strah i samovlašće, ostavlja za sobom petogodišnje poniženje“, rekao je Cipras i najavio da njegova zemlja „s nadom i dostojanstvom ide ka Evropi koja se mijenja“.

Cipras je rekao da je „danas slavlje, a od sutra počinjemo težak rad… nesumnjivo se završava začarani krug štednje“.

„Otkazuje se sporazum o štednji i uništenju, ‘trojka’ (međunarodnih povjerilaca) postaje prošlost.., narod nam je dao nalog za nacionalni preporod i obnavljanje društvene kohezije“, rekao je Cipras.

Najavio je „formiranje vlade svih Grkinja i svih Grka, na čvrstim i pravednim osnovama pravde i napretka“.

Cipras je ocjenio da je „danas pobjeđena Grčka elite, otimanja i prikrivanja“, a „pobjedila je Grčka kulture, Grčka koja se nada, koja traži mjesto i vrijeme da dostojanstveno gradi budućnost“.

Budući premijer je zahvalio „hiljadama iz svih krajeva Evrope“ za „talas solidarnosti grčkom narodu, bez presedana“.

„Naša pobjeda (Sirize) je i pobjeda svih naroda Evrope koji se bore protiv štednje“ što će činiti i njegova vlada „spremna da sarađuje i prvi put pregovara s partnerima o pravednom, obostrano korisnom i održivom rješenju“ za problem javnog duga, rekao je Cipras uz najavu svojih predloga i plana reformi.

Odlazeći premijer Andonis Samaras, vođa „velike kolacije“ desnice i socijalista, sinoć je priznao poraz na izborima i čestitao Ciprasu.

Samaras je poraz priznao već poslije prebrojavanju 35,5 odsto glasova, kada je Siriza vodila pred Samarasovom Novom demokratijom za više od sedam odsto.

Zvanični rezultati izbora se očekuju danas, a potom počinje zakonom utvrđena trodnevna procedura za formiranje nove vlade.

Siriza je na rubu osvajanja samostalne vlasti, ali, ako joj to ne uspije, najvjerovatnije će s druge dvije male ljevičarske stranke formirati koalicionu vladu.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se