9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Izbjegavanjem alimentacije kažnjavaju djecu

Gotovo po pravilu, razvedeni očevi su prijavljeni na minimalnu platu, kako bi im iznos za alimentaciju bio najmanji mogući, ali oni ni to ne plaćaju.

BIJELJINA – Izbjegavanje plaćanja alimentacije znači kažnjavanje djeteta, a ne bivšeg supružnika, kako to najčešće misle oni koji izbjegavaju da je plate – upozoravaju u bijeljinskoj advokatskoj kancelariji „Stevanović“.

„Sve je veći broj razvedenih brakova, a prema nekim saznanjima Bijeljina je grad koji prednjači u tome. U našoj kancelariji razvede se bar jedan brak dnevno“, ističe član tima ove advokatske kancelarije Tijana LJuboja.

Ona navodi za Srnu da roditelji koji su obavezni da plaćaju izdržavanje za svoju djecu to u najvećem broju slučajeva ne čine.

„Najčešće je riječ o psihološkom momentu jer oni smatraju da davanjem alimentacije ne plaćaju za dijete, nego onom supružniku koji je prestao da živi u bračnoj zajednici“ – napominje LJuboja i precizira:

„Osim prinudne naplate, idemo i u oduzimanje dokumenata, ličnih i putnih isprava, osobi koja ne plaća izdržavanje djeteta“.

Problem se javlja u slučaju /ne/mogućnosti naplate alimentacije, ukoliko roditelj nema primanja, nije zaposlen i nema od čega da plati izdržavanje za svoje dijete.

Ima i onih koji to zloupotrebljavaju pa se namjerno prijavljuju na minimalan iznos plate.

Jedan od problema pri plaćanju alimentacije jeste i finansijska situacija stanoviništva – mnogi traže izmjenu visine davanja koja su im dosuđena.

U advokatskoj kancelariji ističu da ima mnogo postupaka za davanje alimentacije, ali je naplata tek polovična.

I u bijeljinskom Udruženju samohranih majki „Zara“ navode da se u nekim slučajevima razvedeni očevi, bar formalno, odreknu imovine, samo da ne bi bila izvršena sudska presuda zbog dugogodišnjeg neplaćanja alimentacije.

Gotovo po pravilu, razvedeni očevi su prijavljeni na minimalnu platu, kako bi im iznos za alimentaciju bio najmanji mogući, ali oni ni to ne plaćaju.

„Neplaćanje alimentacije predstavlja nasilje nad djetetom, jer ugrožava njegov razvoj i odrastanje i dovodi ga u stanje socijalne potrebe“ – upozorava ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac.

Porodičnim zakonom utvrđeno je da roditelju može biti oduzeto roditeljsko pravo ako duže od mjesec dana ne brine o djetetu sa kojim ne živi, ako zanemaruje brigu o osnovnim životnim potrebama djeteta ili se ne pridržava mjera koje je radi zaštite prava i dobrobiti djeteta prethodno donio nadležni organ.

U bijeljinskom Okružnom tužilaštvu u prošloj godini primljeno je 12 prijava zbog krivičnog djela izbjegavanje izdržavanja, a podignuta je tek jedna optužnica, dok je u pet predmeta odlučeno da se ne provodi istraga.

U državama EU postoje alimentacioni fondovi i sve je riješeno na mnogo jednostavniji način.

Iz tog fonda majke dobijaju novac za izdražavanje djece, a država je ta koja „goni“ očeve, kako bi naplatila svoja izdavanja.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se