23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

IN MEMORIAM: Preminuo Jevto Subotić, dugogodišnji direktor „Birča“

ZVORNIK – U Beogradu je juče, u 89. godini, preminuo Jevto Subotić, dugogodišnji direktor Fabrike glinice „Birač“ iz Zvornika.

Na čelu ovog kolektiva bio je više od dvije decenije, od njegove izgradnje pa sve do odlaska u penziju, krajem jula 1993. godine.

Jevto Subotić bio je izuzetan stručnjak, dokazani organizator i rukovodilac, sa kojim je Fabrika glinice „Birač“ stekla značajan ugled u svijetu i obezbijedila tržišnu poziciju koja je, u najboljem trenutku poslovanja, krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina, zvorničkom kolektivu donosila godišnju vrijednost izvoza veću od 300 miliona američkih dolara.

Jevto Subotić (1) U teškim vremenima, kroz koje je prolazila ova fabrika, Subotić je tražio i iznalazio rješenja za izlazak iz krize. Među prvima je prepoznao ogromnu mogućnost Fabrike u oblasti alumosilikatne hemije. Za vrlo kratko vrijeme, zvornički „Birač“ postao je najveći proizvođač zeolita za deterdžentsku industriju u svijetu.

Jevto Subotić je rođen 18. januara 1926. godine u selu Vrba kod Gacka.Poslije osnovne i srednje škole, Građevinski fakultet je završio u Beogradu 1953. godine, da bi 15. juna, iste godine, radnu karijeru počeo u sarajevskom „Elektroprojektu“, odnosno „Energoinvestu“.

Jevto Subotić (2)U Zvornik je Subotić došao 1972. godine, kada je postavljen za direktora Fabrike glinice u izgradnji.

U rekordnom vremenu, za samo 36 mjeseci, u Karakaju kod Zvornika, izgrađen je veliki i savremeni kapacitet za proizvodnju 600.000 tona glinice.

Fabrika, čija je izgradnja koštala oko 850 miliona dolara, počela je s radom 6. oktobra 1978. godine.

Tokom svojih posljednjih boravaka u Zvorniku, u kompaniji „Alumina“, početkom juna i krajem decembra prošle godine, družeći se sa svojim nekadašnjim saradnicima iz menadžmenta i radnicima fabrike, Subotić je na upečatljiv i samo njemu svojstven način podsjetio na vrijeme velikog rada i odricanja govoreći kako je na močvari iznikao novi gigant industrije aluminijuma.

„Izvršeni su veoma zamašni radovi na kompleksnom objektu. Tokom gradnje fabrike, na prostoru od oko 110 hektara, ugrađeno je oko 52.000 tona opreme, 16.000 tona čeličnih konstrukcija, 11.000 tona cjevovoda i armatura, oko 1.200 kilometara električnih kablova, 255.000 kubika betona, 1,3 miliona iskopa za temelje, 14,5 kilometara saobraćajnica. Krenuli smo sa proizvodnjom. Fabrika je za samo dva mjeseca dostigla puni kapacitet“, rekao je Subotić.

Jevot Subotić - Dodjela priznanja od Opštine ZvornikBio je vidno obradovan saznanjem da zvornička fabrika, odnosno kompanija „Alumina“, radi uspješno.

“Raduje me i da aktuelno rukovodstvo „Alumine“  pravi  hrabre poslovne iskorake i  ima planove i razvija proizvode koji  treba da predstavljaju perspektivu fabrike“, istakao je Subotić, izražavajući očekivanja da će kompanija, kako je rekao, dostići i prestići rezultate iz njegovog vremena.

“Nadam se da će “Alumina” biti preduzeće za ugled ne samo opštine Zvornik i Republike Srpske, nego i šire”, poručio je Subotić na skupu penzionera ove fabrike upriličenom krajem decembra prošle godine.

Jevto SubotićJevto Subotić je dobitnik brojnih nagrada i odlikovanja, među kojima su najveća priznanja Fabrike glinice „Birač“, nekadašnjeg SOUR-a „Energoinvest“ iz Sarajeva i opštine Zvornik.

Nakon uspješnog rada i impresivnih rezultata, u akciji „Poslovni čovjek godine – Biznismen ’90“, Jevto Subotić je, u konkurenciji 250 kandidata,   proglašen za najuspješnijeg menadžera bivše Jugoslavije 1990. godine.

Sahrana Jevte Subotića obaviće se u utorak, 13. januara, u 15 časova, na Novom groblju u Beogradu, saopšteno je danas iz kompanije „Alumina“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se