23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Fitnes instruktor i dobar komšija, ubice karikaturista

Braća Said i Šerif Kuači, glavni osumnjičeni za napad na redakciju lista „Šarli ebdo“, zajedno sa njihovim rođakom Hamidom Muradom čine „porodičnu ćeliju“, piše francuski dnevnik „Mond“.

Braća su francuski državljani, a već su poznati vlastima ove zemlje zbog povezanosti sa terorističkim organizacijama, piše Blic.

Komšija koji nije pravio probleme

Jedan od braće optužene za teroristički napad koji se dogodio u centru Pariza je Said Kuači. On je živio u stambenoj zgradi u Remsu više od godinu dana, rekao je jedan njegov komšija francuskom Le Figaru.

„Ponekad bismo se sreli na stepeništu i javili jedan drugom. Nikada nije imao nikakvih problema sa ostalim stanarima“, rekao je čovjek od pedesetak godina koji je živio u istoj zgradi.

On je rekao i da je Kuači ponekad bio obučen u tradicionalnu odjeću koja se nosi u islamskoj zajednici.

„Znam da je bio posvećen musliman, ali nisam primjetio da je pokušao ikoga da preobrati“, rekao je komšija. On je ispričao i da je Saidova žena bila pokrivena od glave do pete, ali i da je šokiran time što je o njemu pročitao u novinama.

Fitnes instruktor i prodavac ribe

Šerif Kuači je odranije poznat policiji i zna se da je sanjao o tome da napadne jevrejske mete u Francuskoj. Šerif, Francuz po državljanstvu, koji se naziva Abu Isen, već ranije je kažnjavan. On je osuđen 14. maja 2008. na tri godine zatvora zbog povezanosti sa džihadistima u Iraku.

Vjeruje se da je bio pod uticajem radikalnog islamističkog propovjednika u Parizu.

On je, pod vodstvom emira Farida Benjetua, regrutovao džihadiste za Irak, tamošnji ogranak Al kaide.

Njegov tadašnji advokat Vensan Olivije, u izjavi dnevniku „Parizien“, se prisjeća da je Šerif bio mladić, koji je pušio hašiš i isporučivao pice da bi kupovao drogu.

Te godine se po prvi put u polcijskom dosijeu našao i stariji brat Kuaši, Said, ali ni protiv njega nije bilo dokaza, pa je policija prekinula istragu.

Policija je Šerifa, 2010. osumnjičila da je pomogao u bjekstvu jednog od glavnih aktera atentata 1995. Smain Ait Ali Belkacema. Zbog ove sumnje on je ponovo proveo više mjeseci u pritvoru, ali pošto nije bilo dovoljno dokaza pušten je na slobodu.

Kuači je živio u pariškom predgrađu Pantin od rane mladosti.

Francuski „Liberation“ piše da su mu roditeji imigranti iz Alžira, i da je rano ostao siroče.

Kuači je radio kao fitnes instruktor prije nego što se preselio u Pariz iz Bretanje.

U francuskoj prestonici živio je sa svojim bratom i radio kao asistent prodavca u jednoj prodavnici ribe, prije nego što je pokušao da otputuje u Irak, preko Damaska, kada je imao 23 godine.

Treći osumnjičeni za napad, rođak braće Kuači, Hamid Murad, koji se predao tokom noći policiji, je član porodice, to jest rođak supruge Šerifa.

Prema izvoru iz policije mladić, koji ima tek 18 godina, se nalazi pod nadzorom, ali još nema optužnice protiv njega u vezi istrage u slučaju napada na „Šarli ebdo“.

Dvojica osumnjičenih, čiji opis odgovara braći Saidu i Šerifu Kuašiju locirani su kod mjesta Vilje Koteret na sjeveru Francuske, piše „Parizijen“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se