18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Evropa reaguje na džihadiste iz BiH: Od danas oštrije kontrole na granici

Brisel od danas uvodi oštrije kontrole na granici sa BiH radi otkrivanja terorista. Novim antiterorističkim mjerama svi podaci o putnicima iz BiH dostupni policijama EU

Građani BiH koji putuju u Evropsku uniju već od danas mogu da očekuju mnogo strože kontrole na granici sa Hrvatskom, zbog mjera koje Brisel i Zagreb uvode radi otkrivanja potencijalnih terorista!

Na ovaj potez EU se, kako saznaju Večernje novosti, odlučila zbog sve većeg broja islamskih terorista u BiH koji otvoreno podržavaju Islamsku državu. Neki od njih su se nedavno vratili kući sa ratišta u Siriji, pa su, po ocijeni eksperata za bezbjednost, postali ozbiljna bezbjednosna prijetnja regionu!

Ministri spoljnih poslova EU već su pripremili dokument o strogim kontrolama putnika na graničnim prelazima sa zemljama Unije, koji bi mogao da bude usvojen na ministarskom samitu u Rigi krajem januara, prenose hrvatski mediji.

Granica Hrvatske prema BiH i Srbiji jedna je od najdužih spoljnih granica Unije, a upravo te zemlje evropski stručnjaci smatraju područjima na kojima postoji opasnost od terorizma, zato što je veliki broj osoba iz tih država otišao u Siriju i Irak da ratuje na strani Islamske države.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH „Novostima“ je potvrđeno da EU uvodi oštrije i detaljnije kontrole na granici sa BiH. Naveli su da takva odluka nije iznenađujuća i da se vlasti u zemlji moraju pridržavati odluke Brisela.

– Nove antiterorističke mjere podrazumjevaju da podaci o državljanima BiH, koji ulaze u Hrvatsku, odmah budu dostupni policijama svih zemalja, članica Unije – kažu u ovom ministarstvu.

U Briselu raspolažu podatkom da se sa zapadnog Balkana više od 500 osoba pridružilo teroristima u Siriji i Iraku. Najviše ih je iz BiH i sa Kosova.

Plan evropskih bezbjednosnih službi je da na Balkanu djeluju u dva pravca: jedan je bezbjednosni, strogi nadzor granica, praćenje sumnjivih osoba, razmjena podataka, otkrivanje mreža krijumčarenja oružja, a drugi je saradnja u rušenju propagande koju vode radikalni imami po Balkanu.

Ekspert za bezbjednost i borbu protiv terorizma Predrag Ćeranić, kaže za „Novosti“, da je BiH postala leglo terorizma, pa se u budućnosti mogu očekivati još restriktivnije mere EU.

– Svi bezbjednosni podaci ukazuju na rast broja terorista u BiH i njihove pojačane aktivnosti. Oni su ozbiljna prijetnja bezbjednosti BiH, ali i cijelog regiona. Porazno je da se ovim problemom ozbiljnije i sistematičnije ne bave nadležne institucije i službe u BiH – rekao je Ćeranić.

U Graničnoj policiji BiH kažu da redovno prate i provjeravaju osobe koje ulaze ili izlaze iz zemlje, ali da još nema izmjena propisa, uprkos sve češćim vezama radikalnih islamista sa džihadistima u svijetu.

– Činjenica je da je određeni broj ljudi sa ovih prostora otišao da ratuje u Irak i Siriju i da zbog toga, kao i zbog nedavnih tragičnih događaja u Parizu, EU mora da podigne stepen svoje bezbjednosti – zaključio je Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima Ministarstva bezbjednosti BiH za praćenje primjene bezviznog režima.

„ISILOVCI“ UPALI U DžAMIJU!

I dok EU pojačava kontrole na granici sa BiH, ekstremisti nastavljaju sa ispoljavanjem radikalnih stavova u zemlji. Tokom molitve, trojica mladića, obučena u odjela vojnika Islamske države, u petak su upali u džamiju u sarajevskom naselju Stara Breka. Provokacijom imama pokušali su da izazovu sukob. Jedan od ekstremista je Kenan Krešo, koji je dovođen u vezu sa odlaskom na ratište u Siriju, a policiji je poznat i zbog kriminala. Protiv njega je podnesena prekršajna prijava, a javnost u zemlji traži od vrha Islamske zajednice u BiH da osudi ovaj postupak.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se