5.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Dodik: Vučić u pravu, Evropska komisija laže

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milodrad Dodik izjavio je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić potpuno u pravu i da u polemici sa portparolom Evropske komisije Majom Kocijančič nije riječ o slobodi medija već o lažima Evropske komisije.

„Nije ovdje riječ o slobodi medija i slobodi govora, to niko ne spori. Svjedok sam da je on /Vučić/ mnogo puta u razgovorima to podržao, ali se ovdje u nekim stvarima radi o lažima“, rekao je Dodik za TV „Pink“.

On je napomenuo da Evropska komisija, koja se poziva na činjenicu da nekim nezavisnim udruženjima daje određenu finansijsku podršku, nikada nije rekla da će provjeriti da li oni govore istinu ili laž.

U pravilu, kaže predsjednik Srpske, danas bi sinonim za slobodu govora trebalo da budu laži, što se tiče Evropske komisije.

„U svakom slučaju, Vučić je što se toga tiče potpuno u pravu. Ja to razumijem jer sam i ja bio u takvoj situaciji – da sve što oni učine iz Evrope ovdje jesu sumnjivi transferi prema takozvanim nevladinim organizacijama. NJima je jedini cilj da omalovaže ili nešto slično urade, a ne da podrže zdravu slobodu govora zasnovanu na činjenicama i istini“, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da apsolutno razumije situaciju i da je Vučić u pravu, ali da treba da bude oprezan.

„Mislim da u jednom nije u pravu – kada kaže da se krenulo na Vladu Srbije. Mislim da se krenulo na njega, a ne na Vladu Srbije. U tom pogledu nikome u Evropi ne odgovara jak premijer Srbije, bez obzira ko on bio, nego je potreban neki podanik koji će aplaudirati na sve gluposti koje dolaze iz EU i govoriti da je najbolje ono što smisle u svojim kabinetima“, ocijenio je Dodik.

On je dodao da Vučić jedino treba da vodi računa o interesu Srbije.
„Mislim da sve treba gledati u jednom kontekstu – sada predstoje razgovori o briselskom sporazumu i sada bi trebalo umanjiti snagu i značaj i eventualno pripremiti negativni kontekst što se tiče ljudi iz Srbije“, rekao je Dodik.

Dodik naglašava da je konačno vrijeme da se na javnoj sceni eliminiše laž kao sinonim za slobodu medija.

„Ne želim nikoga da pravdam, ali smirivanje ukupne situacije bi najviše doprinijelo ukupnoj stabilizaciji na svim prostorima“, rekao je Dodik.

Dodik je na kraju naglasio da Vučić ima njegovu punu podršku i ponovio da treba da bude oprezan.

„Oni će se sada povući i sačekati da ponovo nešto urade, tako da to neće prestati. Ne treba njima niko jak u Srbiji i to je osnovna poruka. Srbija da bi mogla da ide dalje mora da ima jako liderstvo kao što imaju sve razvijene zemlje sveta“, zaključio je Dodik.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je sinoć da je veoma iznenađen tvrdnjama portparola Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Maje Kocijančič da EU ne utiče na uređivačku politiku nekih medija u Srbiji i istakao da upravo Srbija podržava nezavisno novinarstvo i slobodu izražavanja.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se