8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Dodik: Ministar Tučić podnio ostavku

BANJALUKA – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić podnio je ostavku, jer nije želio da da saglasnost da se oružje iz BiH proda Ukrajini, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić podnio je ostavku, jer nije želio da da saglasnost da se oružje iz BiH proda Ukrajini, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik.

„Razlog je što ministar nije dao da se proda oružje, odnosno municija Ukrajini. Stav o tome iznijeli smo i ranije i ostajemo principijelni, tako da mislim da je ova ostavka moralna i potpuno se solidirašem sa njom“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare, održanoj u Palati RS u Banjaluci, javlja RTRS.

Predsjednik Srpske i SNSD-a, istakao da će poslanici te stranke, na svakoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH tražiti smjenu predsjedavajućeg tog tijela Šefika Džaferovića, a ako se ta tačka ne uvrsti u dnevni red, napuštaće zasjedanja, a isto će učiniti i ako se ne izglasa smjena Džaferovića, koji je, kako je rekao znao za zločine nad Srbima u Vozući.

Sjednice Predstavničkog doma, poslanici SNSD-a će napuštati jer žele da se raščisti situacija u vezi s Džaferovićem, kojeg, kako je rekao, brani SDS.

Dodik je zapitao i kako to da za Šefika Džaferovića nema komandne odgovornosti, a bio je nadležan u policiji na teritoriji u kojoj su bili mudžahedini, koji su činili zločine nad Srbima i on je za to morao da zna i da se taj zločin procesuira.

Dodao je i da SDA može umjesto Džaferovića da predloži nekog drugog za funkciju u rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Dodik je rekao i da Predsjedništvo BiH nije sačinilo izjavu o reformama na evropskom putu BiH, naglasivši da su gotov tekst „dobili od nekoga iz Evropske komisije u Sarajevu“.

Ponovio je primjedbe i na nekoliko rečenica u samom tekstu te izjave i potvrdio da je dostavio dopune na tekst te izjave koje govore o poštivanju Ustava i Dejtonskog sporazuma i nadležnostima nivoa vlasti u BiH.

Istakao je i da se u prvobitnoj izjavi nigdje ne spominje RS, odnosno entiteti, kantoni, Brčko Distrikt…, a naveo je da državni organi nisu nadležni za navedene socijalne, radne i ekonomske reforme u sporazumu o tim reforma kroz šest oblasti.

Dodik je predložio i uvođenje diferencirane stope PDV-a za ugroženo stanovništvo, a od 22 posto za sve ostale.

Predsjednik Dodik je ponovio da RS ima dogovoreno rješenje za odluku „Sejdić-Finci“ i da ne želi da se ponovo otvara to pitanje.

Parlament Srpske će se odrediti po pitanju Sutorine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ga raduje što će Narodna skupština Republike Srpske imati priliku da se odredi po pitanju Sutorine i granice sa Crnom Gorom.
Dodik je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci naglasio da je pitanje granica u nadležnosti BiH u koje entiteti nisu do sada imali pravo da zadiru i koje je entitetima osporavano u više navrata.

„Ako mene pitate, radovao bih se da dođemo u poziciju da se teritorija Republike Srpske proširi i dodirne more, ali znajući sve procedure i sve što se dešava, mislim da ulazimo u dugoročan, neizvjestan proces koji ne može da obezbijedi saglasnost strana, u kojem će se očigledno morati ići na neku vrstu međunarodne arbitraže, znajući da su arbitražne odluke konačne“, rekao je Dodik.

Predsjednik Dodik je podsjetio da je u slučaju Sutorine, nakon raspada bivše Jugoslavije, formirana komisija koja je utvrdila zvanične granice republika na osnovu avnojevskih granica, osim ako se republike međusobno ne dogovore drugačije.

„Prvo što treba učiniti jeste da se utvrdi da li je avnojevska granica ovo o čemu se govori. Ako jeste, onda treba uspostaviti dijalog sa Crnom Gorom i riješiti pitanje granice, a ako se i to ne može, onda treba uspostaviti međunarodnu arbitražu“, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je to uobičajena praksa, a da su sličan spor imale i Slovenija i Hrvatska.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se