18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Doček Pravoslavne nove godine

Pravoslavna nova godina tradicionalni je pravoslavni praznik koji se slavi kao početak nove godine po Јulijanskom kalendaru.

U svim pravoslavnim hramovima u Republici Srpskoj u ponoć će biti služeni molebani.

Doček Pravoslavne nove godine  večeras će biti organizovan u Banjaluci ispred Kulturnog centra „Banski dvor“ i Hrama Hrista Spasitelja. Veliki vatromet najaviće pet minuta prije ponoći dolazak Nove godine, a vladika banjalučki Јefrem moleban će služiti u Crkvi Svete Trojice.

Program proslave počeće u 21 čas.

Nastupiće Gradski tamburaški orkestar, Veliki narodni orkestar Centralnog kulturno-umjetničkog društva mladih „Veselin Masleša“ i ansambl Zdravka Ćosića.

Doček će biti organizovan u Trebinju, Brodu, Derventi i Prnjavoru.

U Prnjavoru će  doček biti organizovan u porti hrama Svetog velikomučenika Georgija. Program dočeka počinje u 20.00 časova.

U Zvorniku će se organizovano, Julijanska nova godina proslaviti u porti hrama Rođenja svetog Jovana Preteče i Krstitelja, gdje je za vjernike organizovana muzika. Crkvena opština Zvornik služiće kuvano vino. Moleban će biti služen u ponoć.

Tradicija Pravoslavne nove godine zadržala se u Rusiji, Јermeniji, Ukrajini , Moldaviji, Gruziji, Bjelorusiji, Kazahstanu, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se