18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

DA LI SU OVAKO IZGLEDA PAKAO? Guše se od sumpora, olovne prašine i crnog snijega

LONDON – Razvojem industrije i nezakonitim rukovanjem otpadom stanovnicima mnogih gradova na planeti ugrožen je život jer se svakodnevno guše od zagađenja vazduha.

Koliko god se ljudski rod trudio da negira opasnost koju predstavlja po planetu na kojoj živi, činjenično stanje nam pokazuje da je čovjek razvojem industrije nanio veliku štetu životnoj okolini.

Grad Džeržinsk u Rusiji tokom hladnog rata bio je jedan od najvažnijih centara za razvoj sovjetskog hemijskog oružja. U periodu između 1930. i 1998. godine je neadekvatno odloženo gotovo 300.000 tona hemijskog otpada, po čemu je grad ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao hemijski najzagađeniji grad na svijetu. Prema podacima iz 2003. godine, stopa mortaliteta je bila veća od nataliteta za 260 odsto, a četvrtina stanovništva i dalje radi u fabrikama koje proizvode toksični otpad.

Dzeržinsk (Rusija)
Dzeržinsk (Rusija)

Ukrajinski Černobilj svjetsku slavu duguje najužasnijoj nuklearnoj katastrofi u istoriji čovječanstva. Dana 26. aprila 1986. godine došlo je do topljenja nuklearnog jezgra i tom prilikom je ispuštena stostruko veća količina radijacije od one zabilježene nakon nuklearnih eksplozija u Hirošimi i Nagasakiju. Poslije nesreće, „normalnom pojavom“ su se smatrala oštećenja kože, problemi sa disanjem, neplodnost, a zabilježen je i veliki broj defekata kod novorođenčadi.

Černobilj (Ukrajina)
Černobilj (Ukrajina)

Decenije iskopavanja ruda olova i cinka ostavile su afrički grad Kabve da se guši u ogromnim količinama olovne prašine u vazduhu, a i u vodi je zabilježena dramatična koncentracija metala. Nivo olova u krvi kod djece u tom zambijskom gradu u prosjeku je od pet do deset puta veći od dozvoljenog maksimuma.

Kabve (Zambija)
Kabve (Zambija)

Toksična isparenja iz postrojenja za preradu metala u rudarskom gradu La Oroji u Peruu smatraju se najvećim krivcem za opasno povišene vrijednosti olova u krvi 99 procenata djece koja žive u okruženju.

La Oroja (Peru)
La Oroja (Peru)

Građani Linfena kažu da se tokom večernjih časova bukvalno guše u isparenjima od uglja. Ovaj grad se nalazi u kineskoj provinciji Šanđi, koja predstavlja srce kineske industrije uglja, pošto se u njoj proizvodi gotovo dvije trećine električne energije. Linfen je najzagađeniji grad u zemlji, a zabrinjava podatak Svjetske banke da se 16 od 20 gradova sa najzagađenijim vazduhom nalazi u Kini.

Linfen (Kina)
Linfen (Kina)

Industrijski grad Norilsk u Sibiru osnovan je 1935. godine kao radni logor, a i danas predstavlja najveći svjetski centar za preradu teških metala. Grad je nezvanično proglašen najzagađenijim mjestom u Rusiji, a navodi se da u ovom gradu pada crni snijeg, vazduh ima ukus sumpora, kao i da je očekivani životni vijek deset godina kraći od ruskog prosjeka.

Norilsk (Rusija)
Norilsk (Rusija)

Sumgajit je nekada bio značajan sovjetski industrijski centar i predstavljao dom za više od 40 fabrika koje proizvode industrijske i poljoprivredne hemikalije. Kao posljedica neadekvatnog odlaganja otrovnog otpada, u ovom gradu je prisutan veliki broj prijevremenih porođaja, kao i djece koja se rađaju sa Daunovim sindromom.

Sumgajit (Azerbejdžan)
Sumgajit (Azerbejdžan)

Tijanjing predstavlja jedan od glavnih kineskih centara za preradu olova, a zagađenost vazduha je rekordna.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se