15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Cijene nekretnina u Republici Srpskoj padaju, kupaca nema

BANJALUKA – Cijene stanova u Srpskoj u posljednje vrijeme stagniraju, ali u agencijama za prodaju nekretnina ističu da uprkos tome nema kupaca.

Senka Gatarić iz Agencije za prodaju nekretnina „Euro-agent“ u Banjaluci rekla je da se već godinu ne mijenja cijena stanova u gradu na Vrbasu, piše Glas Srpske.

– Za metar kvadratni stana u Banjaluci potrebno je izdvojiti od 1.400 do 2.000 KM. Cijena zavisi od lokacije, spratnosti i godine gradnje zgrade – rekla je Gatarićeva.

Ona je naglasila da se među rijetke kupce stanova u Banjaluci ubrajaju mladi bračni parovi, koji stambeni problem rješavaju podizanjem kredita.

– Niko nema gotovinu za kupovinu stanova, jer i pojedini stanovnici Prijedora i Kozarske Dubice kupuju u Banjaluci djeci stanove na kredit – rekla je Gatarićeva i dodala da ni građevinske firme više ne grade zgrade.

Vlasnik Agencije za nekretnine „Senzor“ Banjaluka Manojlo Popović rekao je da su od 2009. do 2014. godine cijene stanova u Srpskoj pale i do 30 odsto.

– Međutim, u posljednje vrijeme te cijene se ne mijenjaju i ništa novo se ne dešava na tržištu nekretnina. Sve je prilično zamrlo – rekao je Popović i dodao da je teško predvidjeti kakva će situacija biti na tržištu nekretnina u budućem periodu.

Slična situacija je i u Trebinju gdje se u posljednje vrijeme cijena stanova niti povećava, niti smanjuje.

– Za metar kvadratni stana u najvećem gradu u Hercegovini potrebno je izdvojiti od 1.300 do 2.000 maraka. Cijena zavisi od lokacije, godine gradnje, spratnosti, ali i kvadrature stana – rekao je vlasnik Agencije za nekretnine „Tviko“ u Trebinju Vaso Milić i dodao da se u ovom gradu stanovi grade, ali da kupaca nema.

Na tržištu nekretnina u Bijeljini, gdje se cijene stanova kreću od 1.100 do 1.700 KM, takođe nema promjena, a u agencijama za nekretnine ističu da je glavni razlog za to slaba kupovna moć.

– Cijene stanova prethodnih godina su padale i građevinskim firmama više se ne isplati da obaraju cijene nekretnina, ali ni da grade nove zgrade – kazali su u agencijama u Bijeljini.

Građevinci

U građevinskim firmama su kazali da je zbog velikog broja izgrađenih i neprodatih stanova stanogradnja u posljednje vrijeme stala.

– Zbog slabe kupovne moći rijetki su oni koji kupuju stanove. Zbog toga investitori grade onoliko koliko mogu prodati kako ne bi zarobili kapital – kazali su u građevinskom preduzeću „Krajina“ u Banjaluci.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se