20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Češki potpukovnik vratio ordenje: NATO je zločinačka organizacija

BEOGRAD – Češki potpukovnik koji je odlučio da vrati ordenje NATO Marek Obrtel izjavio je da je NATO zločinačka organizacija zbog zločinačke politike onih koji ga vode.

„NATO ne bi bio takav kada bi zaista služio samo odbrani zemalja članica od spoljne agresije, ali je takva, zločinačka politika onih koji ga vode. Oni djeluju pod lažnom parolom borbe za slobodu, demokratiju, ljudska prava i humanitarne ciljeve, a koriste je za agresiju po cijelom svijetu“, rekao je Obrtel.

On je za beogradske „Večernje novosti“ pojasnio da zloupotreba NATO u praksi izgleda tako da bude napadnuta država koja zbog bilo kog razloga postane nepodobna, neposlušna, „ili jednostavno svjetski hegemonisti imaju nekakve interese povezane sa njom“.

„Prvo se iznutra rastura medijskim kampanjama, obojenim revolucijama, čačkanjem u najosjetljivije tačke, etničke podjele ili vjerske razlike. Prostije rečeno, destabilizuje se“, naveo je Obrtel.

Prema njegovim riječima, zatim se nađu površni izgovori ili se iskoristi prije toga inscenirano nasilje nad stanovništvom.

„Onda nastupa NATO sa svojim jedinicama, praćen humanitarnim organizacijama i posmatračkim misijama, kao navodni zaštitnik ljudskih prava i sloboda. Brzo poslije njih dolaze `biznismeni` i počinju da obnavljaju zemlju, odnosno da realizuje svoje interese“, objasnio je Obrtel.

On je ocijenio da je BiH „prošla donekle bolje nego Kosovo“. „I najokorjeliji pristalica teorije o tome kako se ravnomjerno i pravedno pomaže `objema suprotstavljenim stranama` primijetiće duboke razlike koje postoje između Republike Srpske i muslimansko-hrvatske federacije, naravno na uštrb Republike Srpske“, naveo je Obrtel.

On je istakao da je Kosovo velika evropska tragedija. „Mogu slobodno da kažem da je riječ o genocidu nad srpskim narodom. Dozvolili smo ili bolje reći prouzrokovali tako nešto u našoj kući u Evropi“, naglasio je Obrtel.

Doktor Marek Obrtel, nekadašnji potpukovnik češke vojske, obratio se krajem protekle godine ministru odbrane Češke, zatraživši da mu se oduzme ordenje koje je dobio u NATO misijama od BiH do Avganistana.

On je kao neposredni povod za svoju odluku naveo aktuelne događaje u Ukrajini, ali je iz Generalštaba češke vojske izašao odmah zbog svega što je, kako ističe, vidio na Kosovu i Metohiji.

„Na Kosovu se dogodio genocid nad Srbima, koji je prouzrokovao Zapad… Bio sam svedok i kako narko-mafijaši postaju uvaženi predstavnici takozvane države Kosovo, a masovne ubice junaci“, istakao je Obrtel.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se