15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Brizar: Francuska je u ratu, ali ne odustaje od svojih vrijednosti

BEOGRAD – Predsjednik Francuskog centra za analizu terorizma Šarl Brizar ocijenio je da je Francuskoj objavljen rat, ali da ona neće odustati od svojih tradicionalnih vrijednosti. On je u izjavi za „Večernje novosti“ naglasio da se nešto slično terorističkom napadu u Parizu moglo očekivati zbog učešća Francuske u borbi protiv takozvane „islamske države“.

Brizar, koji važi za vrhunskog stručnjaka za borbu protiv terorizma, kaže da je napad u Parizu „bez presedana“ i dodaje da terorizam ima mnogo šire razmjere nego što ih je imao osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka.

Brizar smatra da je napad u Parizu samo uvertira u seriju napada koja će uslijediti.

„Nažalost, mislim da je ovo tek početak onoga čemu ćemo prisustvovati u budućnosti. Napada ultraradikalnih individua od kojih su neke došle iz Sirije ili drugih država, vezanih za neku od terorističkih mreža. Postoji rizik da se slične akcije umnože u mjesecima koji dolaze“, rekao je Brizar.

Prema njegovom mišljenju, Francuska može da pojača mjere nadzora nad sumnjivim pojedincima, ali kako je rekao, na žalost ne može da učini mnogo toga da se zaštiti.

„Ali, ne možemo da pratimo sve i svakoga u isto vrijeme. Angažovali smo se u ratu protiv terorizma i od toga nećemo odustati zato što neko vrši atentate. Ostaćemo dosljedni našim vrijednostima, a pojačaćemo nadgledanje i obavještavanje“, rekao je Brizar.

U terorističkom napadu na satirični list „Šarli ebdo“ u Parizu, 7. januara ubijeno je 12 ljudi.U terorističkim akcijama koje su uslijedili nakon toga živote je izgubilo još pet Francuza.

U znak solidarnosti sa žrtvama terorizma danas će u Parizu biti održan Marš solidarnosti, na kom se očekuje učešće više od milion ljudi i prisustvo više od 40 svjetskih lidera, koji će iskazati svoju podršku Francuskoj.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se