4.4 C
Zvornik
17. април 2024.

Božićna poslanica Episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma

Poštovani gledaoci i slušaoci,
Braćo i sestre – dragi eparhioti,

MIR BOŽIJI-HRISTOS SE RODI!
SREĆNA I BLAGOSLOVENA NOVA 2015. GODINA

Svakog Božića, braćo i sestre, poštovani gledaoci i slušaoci, nalazimo se pred velikom i neponovljivom Tajnom, Tajnom koju mi Hrišćani ispovijedamo i svijetu objavljujemo sa tri riječi: HRISTOS SE RODI! HRISTOS znači POMAZANIK, tj. onaj koji je pomazan ne materijalnim uljem kojim su bili pomazivani judejski carevi, već pomazanjem „s Više“, odnosno, Božanskom blagodaću! Dakle, Hristos – Božiji Pomazanik se rodi u Vitlejemu Judejskom.

To je tajna Božića, odnosno Bogočovjeka Isusa Hrista – čije Rođenje proslavljamo, kojem se radujemo i veselimo, čiji učesnici postajemo. Božiću se radujemo ne samo mi Hrišćani, kao naslijeđe Božije na zemlji, već i čitava tvorevina.

Od sveg srca svima čestitamo Božić, i želimo da Ga zajedno dočekamo u radosti i proslavimo u veselju, prije svega duhovnom i blagodatnom; da se kao Narod Božiji nađemo svi zajedno u našim svetim hramovima; da se pričestimo prečistim Tajnama Tijela i Krvi Gospodnje; da braća i sestre u Tajni Crkve postanemo; da se iznad svega praznikom spasavamo.

Za nas koji se spasavamo Imenom Hristovim, rođenje Gospoda Isusa Hrista je Bogočovječanski i istorijski događaj u kome sam Bog siđe među ljude i postade dio naše ljudske istorije. Bog postade čovjek, a čovjek po blagodati postaje Bogočovjek. Sve što je prethodilo, kao i ono što se desilo tokom rođenja i poslije rođenja Bogomladenca Isusa Hrista u Vitlejemu Judejskom, potvrđuje da su se ispunila sva proročanstva o rođenju Mesije Emanuila – Isusa Hrista.

Praznik Rođenja Sina Božijeg Gospoda našeg Isusa Hrista je blagoslovena prilika za svakoga od nas da svako sebe vidi u ovom događaju, ali i da postavi suštinsko pitanje: „A ko sam ja u ovome prazniku?“ Da li aktivni učesnik ili samo posmatrač? Ne bi želio da nam praznici dolaze i prolaze, a mi da i dalje sve to doživljavamo i poimamo ili tumačimo kao dio neke civilizacijske istorije, dio kulture i tome slično. Božić nije to! Božić je dio svakoga od nas.

Suština našeg slavljenja Božića neka bude u našoj identifikaciji sa Hristom Spasiteljem. Prilikom Njegovog rođenja anđeli su se sa Njim identifikovali pjevajući „Slava na Visinama Bogu i na zemlji mir! Među ljudima dobra volja!“ Isto su učinili i okolni pastiri koji dođoše da vide šta se to dešava u jednoj od pećina Vitlejemskih. Isto i uzvišenije učiniše i mudraci sa Istoka koji dođoše sa darovima i pokloniše se „Rođenome“ i objaviše svijetu da se “rodi Car Izrailjev“ i da vidješe Njegovu zvijezdu na istoku.

Mi, pak, umjesto toga otvorimo srca svoja za Hrista, da On dođe svakome od nas i da Ga primimo i smjestimo u srca naša. Samo tako se radujmo da On, Hristos bude punoća naše Božićne radosti. Ne budimo posmatrači Božića, Božićnih običaja i korisnici materijalnih dobara koje za ovaj praznik pripremamo. Uzvisimo sebe i ugledajmo Bogomladenca Hrista u jaslicama položenog i poklonimo Mu se i predajmo Sebe Njemu, kako bi nas on, Spasitelj, spasio. Neka praznik Spasitelja Hrista bude praznik našega spasenja u njemu!

Posebno apelujemo na vas braćo i sestre, dragi eparhioti,

1. Poštujmo sebe i čuvajmo svoje dostojanstvo! Niko nas ne može tako povrijediti kao mi sami sebe! Ono što priliči neznabožcima i nevjernicima ne priliči nama hrišćanima! A to se poznaje po djelima našim! Kakva su nam djela takva nam je i vjera!

2. Imajmo međusobno ljubavi kao braća i sestre i djeca Crkve Hristove! Po tome će nas On i poznati ako ljubav Hristovu međusobno imamo!

3. Molimo Gospoda Hrista, Boga ljubavi i svake utjehe, da nas zaštiti i spasi od nevolja i nedaća koje preživjesmo protekle 2014.godine! Strašna je i ušasna bi 2014.godina. Ne ponovila se! Molimo se Bogu da se više nikada nešto slično ne ponovi. Ali, i u nevoljama budimo ljudi, budimo jaki u vjeri i odlučni u pobjedi dobra. Takve nas hoće Bog. Kao pravednog Jova, koji u jednom momentu ostade i bez djece i bez imanja, ali ne pohuli na Boga.

4. Posebno ovoga Božića molimo se Bogu za izbavljenje i spasenje naše braće i sestara u velikim nevoljama i bijedama u Ukrajini, u Siriji, u Iraku, na našem Kosovu i Metohiji. Molimo, braćo i sestre, da Bog sam ustane u odbranu nejakih i nezaštićenih, onih protiv kojih su se urotili moćnici ovoga svijeta, a koji radi svojih interesa ubijaju ljude, žene i djecu, istrebljuju najstarije narode na svijetu; koji na najsuroviji način koljući javno ljude vrijeđaju dostojanstvo istinskih vjernika i samoga Boga. Dignimo svi zajedno glas protiv takvih skrnavitelja vjere i ljudskog dostojanstva.

5. Molimo za sve bolesnike i stradalnike Afrike i Azije koji stradaju ne svojim krivicama, već namjerama onih koji nad njima vrše kojekave eksperimente! Na njima testiraju svoje proizvode! Molimo za njih Bogomladenca Hrista da ih zaštiti i izbavi iz kandži njihovih „vajnih dobrotvora“!

6. Posebno apelujem na sve vas da se molimo za ono što anđeli oglasiše u Vitlejemu: Među ljudima dobra volja! Mir Božiji i dobra volja neka budu dva najuzvišenija principa među našim narodnim predstavnicima. Jako smo zabrinuti retorikom i postupcima pojedinaca koji uzimaju sebi za pravo da ovaj prekomjerno povrijeđeni narod još više i dodatno povređuju. Neka prije svega Mir Božiji vlada među ljudima i narodima, a dobra volja neka bude potvrda tog Božijeg mira. Srećan i blagosloven Božić pozdravom:

MIR BOŽIJI – HRISTOS SE RODI!
SREĆA I BLAGOSLOVENA NOVA 2015.GODINA!

Bijeljina, 5. januara 2014.
Episkop zvorničko-tuzlanski
+Hrizostom

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se