10.9 C
Zvornik
23. април 2024.

Bez organizovanog dočeka na trgovima

BRATUNAC/SREBRENICA – U Bratuncu i Srebrenici neće biti organizovan doček Pravoslavne nove 2015. godine na trgovima.

Za doček Nove 2015. godine po julijanskom kalendaru u ova dva gradića ne pripremaju se nikakvi sadržaji.

Za razliku od prvih posljeratnih godina, kada je u Srebrenici Pravoslavna nova godina dočekivana u hotelu „Domavija“, koji godinama ne radi, već 15 godina nema organizovanog dočeka Pravoslavne nove godine u ovom mjestu.

Nakon više godina, ove godine je izostao i doček Nove 2015. godine po gregorijanskom kalendaru na srebreničkom gradskom trgu.

U Bratuncu je Pravoslavna nova godina dočekivana na gradskom trgu uz svirku trubača i nastup poznatih estradnih zabavljača, ali posljednjih godina Pravoslavna nova godina dočekuje se skromno, u porodičnom ambijentu, bez većih troškova i organizovanja bilo kakvih sadržaja.

Načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović rekao je Srni da u ovoj opštini nisu održavane nikakve tradicionalne manifestacije u posljednjih godinu dana i da su sva sredstva predviđena za te namjene, rebalansom opštinskog budžeta, usmjerena za saniranje šteta od poplava.

U Bratuncu, takođe, nije bilo organizovanog dočeka ni međunarodne Nove godine na gradskom trgu.

Najveći broj bratunačkih i srebreničkih Srba će, po tradiciji, Pravoslavnu novu godinu dočekati u kućama i stanovima, u krugu porodica i prijatelja.

Manji broj imućnijih Novu godinu će proslaviti u zimskim centrima i gradovima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Mladi iz ove dvije sredine novogodišnju noć će provesti u brojnim bratunačkim i jednom srebreničkom srpskom kafiću, gdje se okupljaju svake večeri. Neće biti priređeni posebni sadržaji u odnosu na svakodnevne, niti je potrebno rezervisati mjesta za novogodišnju noć.

Pred novogodišnji doček pretprazničnih gužvi u prodavnicama i na pijacama u ovim mjestima nema.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se