9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Zvornik: Okrugli sto u projektu „Ljudska prava svim ženama u BiH“

ZVORNIK – Komisija za ravnopravnost polova Opštine Zvornik bila je suorganizator današnjeg Okruglog stola u okviru projekta „Ljudska prava svim ženama u BiH“ koji realizuju Humanitarno udruženje “Žene Trnova“ i nevladina organizacija „Žene ženama“.

Dušica Savić, predsjednica Komisije za ravnopravnost polova Opštine Zvornik rekla je da su učesnice bile žene koje su se, svaka na svoj način, afirmisale u poslu kojim se bave, a koje su tokom današenjeg sastanka razgovarale na temu identifikacije problema žena u našoj opštini.

-Danas smo bili domaćini okruglom stolu koji se realizuje u okviru Programa održivosti civilnog društva u BiH. Bilo je interesantno čuti različita razmišljanja, ali cijenim da će nas to dovesti do zaključaka šta su to problemi na području opštine Zvornik kad su u pitanju žene, kako bi u narednom periodu radili na njihovom rješavanju, u saradnji sa donatorskim organizacijama uključujući i kapacitet lokalne uprave. Današnje učesnice će naknadno dostaviti svoje viđenje problema i rješenja i onda ćemo dalje raditi na njihovom rješavanju – rekla je Savićeva.

Milena Regoje, izvršna direktorica „Žena Trnova“ rekla je da je cilj Okruglog stola da se žene u lokalnim zajednicama aktiviraju na identifikaciji i rješavanju problema žena, ali i na rješavanju problema koje imaju njihove zajednice.

– Okupili smo žene iz različitih sektora, i akademske zajednice, i vlasti, i biznis sektora i nevladinih organizacija da identifikuju same probleme koje imaju u lokalnoj zajednici i predlože načine kako bi ih rješavale, zajedno sa organizacijama koje implementiraju ovaj projekat. Nakon toga ćemo, zajedno sa ženama koje budu predložene kao aktivistkinje iz ove zajednice, zagovarati na višim nivoima vlasti njihovo rješavanje – rekla je Regojeva.

Ona je ocijenila da je današnji Okrugli sto u Zvorniku bio veoma konstruktivan, sa učesnicama koje su aktivno učestvovale u diskusiji u cilju identifikacije problema u svojoj sredini.

– Kad povučemo paralelu sa drugim lokalnim zajednicama gdje smo do sada bili mogu reći da žene uglavnom izdvajaju iste ili slične probleme. Žene izdvajaju problem međusobne nesolidarnosti, neprihvaćanosti jedne od strane druge kao ličnosti, loš aktivizam i apatiju, te problem nezaposlenosti – istakla je Regojeva.

Projekat „Ljudska prava svim ženama u BiH“ realizuju udruženja „Žene Trnova“ i „Žene ženama“ uz podršku organizacija Centri civilnih inicijativa i Centra za promociju civilnog društva i uz finansijsku podršku USAID-a i Britanske ambasade u BiH, a u okviru Programa održivosti civilnog društva u BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se