10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Zbog ove fotografije na Fejsbuku osuđen na smrt

TEHERAN – Porodica Arabi je u šoku nakon što je iranski vrhovni sud potvrdio presudu glavi porodice.

Vrhovni sud Irana potvrdio je odluku kaznenog suda u Teheranu koji je 30-godišnjeg Sohila Arabija osudio na smrtnu kaznu vješanjem zbog fotografije koju je postavio na Fejsbuku.

Radi se uhvaćenom trenutku nježnosti između oca i kćerke koji je sud proglasio ‘vrijeđanjem proroka’ (Muhameda) za što je predviđena smrtna kazna.

„Uzašavajuće je da neko bude osuđen na vješala samo zato što je na internet postavio nešto što neko drugi smatra uvredljivim. Iran mora što prije poraditi na kaznenim mjerama te izbaciti odredbe koje izražavanje slobodne volje smatraju zločinom, posebno kad se radi o smrtnoj kazni“, rekao je Erik Goldstin, zamjenik direktora organizacije „Human Rights Watch“ za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Sohila i njegovu suprugu Nastaran uhapsili su u novembru prošle godine. Nastaran su ubrzo pustili, ali Sohil je zadržan u samici dva mjeseca prilikom čega je bio ispitivan bez prisutnosti advokata.

Od prošle godine iranske bezbjednosne službe puno strožije kontrolišu internet te oštro kažnjavaju korisnike društvenih mreža koji objavljuju stvari koje oni smatraju neprimjerenim.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se