12 C
Zvornik
20. април 2024.

Završen festival kratkog filma „SrebrEna traka“

SREBRENICA – U Srebrenici je završen VIII Intrenacionalni festival kratkog filma „SrebrEna traka“, koji je organizovalo Udruženje „Prijatelji Srebrenice“. Festival je trajao dva dana, a prikazano je devetnaest od pristigla 52 filma autora iz cijelog svijeta, saopštili su organizatori.

Po odluci žirija, koji su činili Duško Pejić, Suzie Wagner i Jelena Đukanović, Grand Prix „Srebrenu traku“ dobio je film “Efimera” autora Diega Modina iz Španije, dok je najbolji film po odluci publike, “Stolar” autora Micmala Torpocera iz Slovačke.

Festival kratkog filma „SrebrEna traka“ počeo je 28. novembra projekcijom animiranog filma za djecu u Kući dobrih tonova, a zvanično otvaranje festivala bilo je u 17 časova u prostorijama Udruženja „Prijatelji Srebrenice.“

Ljubitelji filma imali su priliku da pogledaju kvalitetne filmove koje je odbrao dvočlani selekcioni tim festivala – Dejan Kolović i Zdravko Nikolić. Prikazani filmovi u takmičarskom dijelu programa bili su iz Hrvatske, Velike Britanije, Njemačke, Španije, Izraela, Rumunije, Hong Konga, Slovačke, Italije i Srbije.

Cilj festivala je da podrži i uveže mlade umjetnike iz Srebrenice i regiona, da promoviše film kao vizuelnog prenosnika važnih poruka, a prevashodno da doprinese socijalnoj inkluziji i reintegraciji mladih.

Zbog znatno skromnijeg budžeta u odnosu na prethodne godine, izostale su radionice glume i gostovanja autora. Skromnu podršku su obezbijedile lokalne zajednice, opštine Srebrenica i Bratunac, Gross-Rudnik olova i cinka Sase, te OSCE – Kancelarija u Srebrenici. Druge vidove podrške Festivalu su obezbijedili i M:tel, Superar, Omladinski savjet Srebrenice, Sarajevo Film Festival i Oskar film Banja Luka.

U situaciji teške ekonomske krize i posljedica poplava koje su ove godine pogodile BiH, bilo bi neumjesno očekivati da se velika sredstva izdvoje u svrhu Festivala. Naš cilj je bio da sa što manje sredstava publici pružimo ono što i jeste u osnovi festivala “SrebrEna traka“ – dobre i kvalitetne filmove autora širom svijeta koje nisu u prilici da gledaju svaki dan. Najveće zadovoljstvo nam je što su najmlađi sugrađani imali priliku da pogledaju izvanredan aminirani film, zahvaljujući Sarajevo Film Festivalu – saopšteno je iz organizacije festivala.

Zvanično zatvaranje festivala je 05. decembra u sali Doma kulture u Bratuncu koje će biti obilježeno projekcijom animiranog filma za djecu kao i projekcijom filmova koji su pobjedili u takmičarskom dijelu festivala.

Festival kratkog filma „SrebrEna traka“ se održava posljednjih osam godina i jedini filmski festival u regiji istočne BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se