4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Vuk je „otac“ bosanskog, hrvatskog i crnogorskog jezika

Postavlja se pitanje: postoji li „belgijski jezik“? Ima li „švajcarskog jezika“? Ima li „egipatskog jezika“? Naravno da nema“ – ističe prof. dr Dragoljub Petrović.

NOVI SAD – Srpski lingvista prof. dr Dragoljub Petrović tvrdi da je sunovrat srpskog jezika počeo sa Vukom Karadžićem te da je čuveni novosadski dogovor „zločinački poduhvat“, koji je srpskom jeziku i ćirilici uzeo prošlost, sadašnjost i budućnost.

„Uništavanje ćirilice i srpskog jezika počinje sa Vukom, a definitivno završava danas. Ali, Srbi, nažalost, od demokratije i EU nemaju prečeg posla, pa nisu u stanju da spašavaju jezik, odnosno ono što se spasiti da“ – navodi Petrović za Srnu.

Činjenicu da su samo Srbi poštovali „novosadski jezički dogovor“, star više decenija, te da ga poštuju i dan danas, za razliku od Hrvata, koji ga nikada nisu nisu usvojili, Petrović objašnjava „genetskim kodom, koji su u Srbe usadile nekadašnje komunističke vlasti“.

„Srbima su taj kod nametnuli komunistiučki razbojnici s ciljem da od Srba izgrade nešto što sa njima neće imati nikakve veze. I što će, zapravo, od Srba stvoriti ljude nekog drugog genetskog koda“ – navodi prof. Petrović.

Za Petrovića nema dileme da je Vuk Karadžić „kriv za današnji tzv. bosanski jezik, koji Bošnjaci žele da uvrste kao zvaničan jezik u školama i fakultetima Srbije i Republike Srpske“.

„Svi ti jezici, i bosanski i bošnjački i hrvatski i crnogorski, a sutra će to biti i vojvođanski, ispali su iz `Vukovih gaća`! Ti jezici su samo derivati srpskog jezika.

Da ima srpske države, kao što je po tom pitanju nema, ona bi svakom od njih mogla da kaže: Takvi jezici ne postoje!“ – ističe Petrović.

On navodi da su „bosanski, kao i svi drugi novi jezici, puka izmišljotina njihovih nadobudnih stvaralaca“.

„Postavlja se pitanje: postoji li `belgijski jezik`? Ima li `švajcarskog jezika`? Ima li `egipatskog jezika`? Naravno da nema“ – ističe prof. Petrović.

On smatra da se jezička reforma Vuka Karadžića uklopila u projekat bečkog dvora, čiji je cilj bio stvaranje što većeg jaza između Rusije i Srbije.

Vuk Stefanović KaradžićPatrović negativo ocjenjuje i ulogu Jerneja Kopitara, kog naziva „austrijskim mentorom Vuka Karadžića“.

„Neshvatljivo je da ni danas neki nazovi poznati lingvisti i jezički analitičari ne shvataju ulogu Kopitara, nego ga slave kao ključnog čoveka demokratizacije srpskog jezika.

Da nije bilo Vuka i Kopitara, danas bi imali srpski terminološki i filozofski sistem 150 godina stariji od njemačkog“, zaključuje Dragoljub Petrović.

Prof. dr Dragoljub Petrović bio je profesor novosadskog Filozofskog fakulteta.

Prošle godine objavio je knjigu „Zaperci srpskoga jezika“, a prije toga još 12 knjiga, među kojim su „Sumrak srpske ćirilice“, „Zapisi o zatiranju srpskih nacionalnih simbola“, „O govoru Zmijanja“, „Rečnik srpskih govora Vojvodine“, „Fonologiju srpskog jezika“…

U Novom Sadu je održan Okrugli sto na temu 60-te godišnjice od potpisivanja Novosadskog dogovora, kojim je u Srbiju zvanično uvedena latinica.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se