14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Vozaču iz Zvornika 36 kaznenih bodova

BANJALUKA – Na području Srpske od početka ove godine do 19. decembra 136 vozača dobilo je deset i više kaznenih bodova, a u ovom periodu najveći broj bodova i to čak 36 zaradio je vozač iz Zvornika.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS kazali su da je od januara do 19. decembra 409 vozača dobilo sedam i više kaznenih bodova, piše Glas Srpske.

U MUP su naglasili da su za 11 mjeseci ove godine privremeno oduzete 13.654 vozačke dozvole zbog vožnje pod dejstvom alkohola, te 148 dozvola zbog upravljanja vozilom pod uticajem opojne droge i psihoaktivnih lijekova.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović je kazao da prema pravilniku, koji je od početka ove godine stupio na snagu, vozači u BiH koji dobiju sedam i više kaznenih bodova moraju da pohađaju predavanja iz oblasti saobraćajnih propisa, dok su oni sa deset i više kaznenih bodova obavezni da polažu teorijski dio vozačkog ispita.

– Primjenom ovog pravilnika biće izdvojeni i sankcionisani oni vozači koji masovno krše saobraćajne propise – rekao je Radović.

On smatra da će i obavezno trežnjenje vozača koji imaju više od jedan promil alkohola u krvi, te brojne druge kampanje koje se sprovode dovesti do manjeg broja saobraćajnih nesreća.

– Već su postignuti određeni rezultati, jer je u saobraćajnim nesrećama ove godine na putevima u Srpskoj poginulo 126 ljudi, dok je u istom periodu lani 151 osoba izgubila život – rekao je Radović.

Predsjednik Udruženja za unapređenje saobraćaja grada Banjaluka Milenko Jaćimović rekao je da uprkos svim mjerama koje su preduzete s ciljem sprečavanja saobraćajnih nesreća i dalje veliki broj vozača vozi pod dejstvom alkohola i ne poštuje saobraćajne propise.

– Kada je u pitanju vozač iz Zvornika, očigledno je da je riječ o višestrukom povratniku u kršenju saobraćajnih propisa – rekao je Jaćimović.

Predavanja

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS rekli su da svi vozači sa sedam i više kaznenih bodova moraju da podnesu prijavu za pohađanje predavanja iz oblasti saobraćajnih propisa.

Dodali su da se onim vozačima koji odbiju da se prijave na predavanje oduzima vozačka dozvola te im se ne vraća sve dok ne donesu potvrdu da su prošli predavanja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se