3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Vođa vehabija optužen za terorizam

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu protiv vođe vehabijske zajednice u BiH Huseina Bilala Bosnića zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, odnosno vrbovanja državljana BiH za odlazak na strana ratišta i ratovanje na strani Islamske države, i organizovanje terorističke grupe.

– Bosnić je optužen da je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik vehabijske zajednice organizovane izvan zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama – saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Prema navodima optužnice koju je podigao tužilac Dubravko Čampara, Bosnić je to činio svjesno radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu sa pozicije vjerskog autoriteta u vehabijskoj zajednici u nekoliko gradova u BiH, kao što su vehabijske zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, javlja Glas Srpske.

– Bosnić je optužen da je na skupovima na kojima je okupljao pripadnike vehabijske zajednice i putem društvenih mreža držao, objavljivao govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika te zajednice da postanu članovi organizovane terorističke grupe Islamska država i da kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizuje ta teroristička organizacija – navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Dodaje se da se, nakon Bosnićevog javnog podsticanja, veći broj pripadnika vehabijske zajednice iz BiH priključio Islamskoj državi u Siriji i Iraku gdje su učestvovali u terorističkim aktivnostima.

– Veći broj državljana BiH koji su otišli na ratište, od kojih su neki kao pripadnici terorističke organizacije i poginuli, redovno su prisustvovali Bosnićevim javnim predavanjima, a ostali i dalje učestvuju u aktivnostima terorističke organizacije kojoj su pristupili i tako predstavljaju opasnost za BiH na način da se obučavaju i pripremaju i za sprovođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH – navodi Tužilaštvo.

Kako „Glas Srpske“ saznaje od izvora bliskih Tužilaštvu, Čampara je uz optužnicu priložio 28 materijalnih dokaza i predložio saslušanje 12 svjedoka i dva vještaka. Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH da nakon potvrđivanja optužnice Bosniću produži pritvor, a sigurni su u dovođenje ovog procesa do kraja i dokazivanje krivice optuženog jer je Čampara prikupio dovoljno dokaza.

U Sudu BiH su rekli da ne daju informacije o tome da li im je stigla optužnica ni kada se može očekivati da se Sud o njoj izjasni.

– Kada optužnica bude potvrđena, o tome ćemo obavijestiti javnost – rekli su u Sudu BiH.

Bosnić, koji je već mjesecima u pritvoru, uhapšen je sa 15 pripadnika vehabijske zajednice 3. septembra u akciji Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) kodnog naziva „Damask“. Hapšenja i pretresi obavljeni su tada na 17 lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočinja), Srebrenika (Gornja Maoča), Zvornika, Tuzle, Kalesije, Banovića, Bužima i Teslića. U ovoj akciji učestvovalo je više od 200 policijskih službenika. Tokom pretresa pronađena je veća količina bombi, automatskih pušaka, municije i druge vojne opreme.

Bosnić je početkom decembra, nakon tri mjeseca pritvora odlukom Suda BiH bio pušten na slobodu, ali je vraćen u pritvor dva dana kasnije nakon što se Čampara žalio. Apelaciono vijeće Suda usvojilo je žalbu i pritvor mu je ponovo određen zbog opasnosti od bijega, uticaja na svjedoke i ponavljanja krivičnog djela. Apelaciono vijeće zaključilo je da je prvostepeno vijeće izvelo pogrešan zaključak o daljem nepostojanju posebnih pritvorskih razloga. „Glasu Srpske“ je izvor blizak Sudu BiH tada rekao da je nakon puštanja Bosnića na slobodu reagovala Ambasada SAD u Sarajevu. Rekao je da su iz Ambasade pozvali predsjednika Suda Meddžidu Kreso i pitali je kako je moguće da Bosnić bude pušten iz pritvora jer je riječ o jednom od najopasnijih vođa radikalnih islamista, nakon čega je ona reagovala i Bosnić je vraćen u pritvor.

Svi iz grupe uhapšene u akciji „Damask“ u septembru, osim Bosnića, nalaze se na slobodi kao i 11 osoba uhapšenih u nastavku akcije u novembru.

Austrija

U akciji „Palmira“ u Austriji je nedavno uhapšeno 13 džihadista, a istraga je pokazala da je Husein Bilal Bosnić bio glavna veza u BiH prvoosumnjičenog Mirsada Omerovića zvanog Ebu Tejma koji je često boravio u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči, a koji je državljane Austrije vrbovao za odlazak na ratišta u Irak i Siriju.

Osim Omerovića, u Austriji su uhapšeni i državljani BiH Muhamed Porča iz Sarajeva, jedan od vodećih ljudi vehabijske zajednice u Beču, te Suad Ramić iz Osmaka kod Tuzle i Sandi Suljić iz Zenice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se