18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Velika pobjeda srpske teniske legende

„Prolazio sam kroz agoniju i agresivne terapije, sve dok se nije pojavio tumor koji je na sreću bio benigni“, rekao je Janko Tipsarević, koji očekuje da će biti spreman u januaru i vratiti se tenisu posle skoro godinu i po dana.

Janka Tipsarevića, ne tako davno Top 10 igrača, učesnika finala Masters kupa, osvajača ATP titula i žive srpske Dejvis kup legende, više nema na ATP listi.

S obzirom na to da sa Tura odsustvuje još od oktobra 2013. godine, ne postoje bodovi koje može da brani, pa ga samim tim nema ni na popisu igrača. On se u 31. godini sprema za povratak tenisu, što će samo po sebi biti veliki podvig, računajući i s tim kakvu je agoniju preživio Beograđanin i da mu je na putu oporavka dva puta operisan tumor u stopalu.

Sada, kada je povreda pete nadamo se konačna prošlost, Tipsarević vrijedno trenira i sprema se za nov početak.

„Prvo sam se suočio sa povredom planetarne fascije. Bio sam podvrgnut najrazličitijim tretmanima, od ubijanja belih krvnih zrnaca, preko zračenja, do koktela injekcija koje sam dobijao u stopalo. Pomoć sam potražio kod vrhunskih svetskih lekara i svaki put dobijao različite dijagnoze i tretmane lečenja koji nisu pokazivali zadovoljavajuću efikasnost“, prisjeća se Tipsarević.

„Prolazio sam kroz agoniju i agresivne terapije, sve dok se nije pojavio tumor koji je na sreću bio benigni i u junu sam ga operisao u Nemačkoj. Oporavak je bio brz, međutim, pojava novog tumora na drugom mestu iznova nas je deprimirala. Usledila je još jedna operacija, posle koje više nisam mogao da hodam bez štaka. Od maja meseca, pa sve do novembra nisam mogao da se oslanjam na nogu, pa ni da samostalno hodam“.

Kaže da ga je najviše izluđivalo to što nije znao kada uopšte može da računa da će ponovo početi da trenira, tj. igra.

„Termin mog povratka na teren postao je potpuno neizvestan, a za jednog profesionalnog sportistu ne postoji gora kazna. Ipak, nisam zapao u očaj i nemoć, već me je sve to samo nadgradilo i kao sportistu i kao osobu“.

Tipsarević je nedavno počeo sa laganim treninzima i time započeo proces povratka u takmičarski pogon.

„Sada je već mnogo bolje. Počeo sam i da treniram, naravno, ne punom snagom, ali i ovo je veliki napredak. U Srbiji sam krenuo sa kretnim vežbama, i vraćanjem u kondiciju. Tenis sam počeo samo iz mesta da igram, jos uvek je rano za trčanje punom snagom, ali i to će ubrzo doći“.

Janko, koji je ove godine postao i tata, već je počeo sa putovanjima. Za početak, putuje da bi se uverio da mu zdravlje ide nabolje, a potom i da bi se pripremio za početak sezone.

„Trenutno sam u Nemačkoj na kontrolama, i dodatnim terapijama. Uskoro planiram pripreme u Dohi sa svojim timom. Na pripremama će mi se pridružiti moja porodica, to će biti prvo Emilijno duže odsustvovanje od kuće. Nezahvalno je govoriti o konkretnim planovima što se tiče učešća na turnirima, ali se iskreno nadam da ću se u januaru 2015. vratiti takmičenju. Jedva čekam povratak na teren i radujem se pripremama za narendu sezonu koje uskoro slede“, zaključio je Tipsarević.

Srećno, Janko!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se