5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Usvojen budžet Republike Srpske za 2015. godinu

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sinoć po hitnom postupku budžet Srpske za narednu godinu u iznosu od 2,033 milijarde KM.

Budžet je podržalo 46 poslanika, a 26 je bilo protiv.

Osnovne karakteristike usvojenog budžeta Republike Srpske za iduću godinu, u iznosu od 2,033 milijarde maraka, su rast prihoda, smanjenje rashoda, te suficit, koji će biti iskorišćen za servisiranje duga.

Izjavio je to juče ministar finansija RS Zoran Tegeltija u Narodnoj skupštini RS, gdje je vođena rasprava o ovom dokumentu, a koji je kasno sinoć i usvojen.

Ukupni prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u 2015. godini iznose 1,588 milijardi KM, što predstavlja uvećanje od 48 miliona KM. Ukupni budžetski rashodi i izdaci za iznose 1,555 milijardi KM, što predstavlja umanjenje od 81,3 miliona KM dok je za subvencije planirano 99,8 miliona KM.

– Nivo rashoda će omogućiti nesmetano funkcionisanje svih institucija koje se finansiraju iz budžeta Srpske. Za nas je dobro što je veliki dio opozicije podržao sve što je pisalo u ekonomskoj politici u vezi sa poreskom politikom, odnosno pojedine prihodovne strane u budžetu RS – istakao je Tegeltija, uz ocjenu da je rashodovna strana dosta restriktivna.

Govoreći o platama zaposlenih u javnom sektoru, Tegeltija je naveo da će one ostati na nivou kojim se završava 2014. godina i da nije predviđeno nikakvo novo zapošljavanje, jer će u idućoj godini biti nastavljena politika restriktivnog zapošljavanja.

On je rekao da će sve podsticajne mjere ostati onakve kako su napisane i usaglašene sa poslovnom zajednicom u Republici Srpskoj.

Komentarišući negodovanje opozicije zbog toga što je povećan budžet predsjednika RS za 2015. godinu, Tegeltija je ocijenio da bi već duži niz godina pojedinci iz opozicije najradije da ukinu instituciju predsjednika Srpske.

Šef poslaničkog kluba DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da će DNS zatražiti više novca za nerazvijene opštine, dok je šef Kluba poslanika SDS-SRS Vukota Govedarica ocijenio da RS troši više sredstava nego što ima. Ponovio je da su dugovi najveći problem, kao i podizanje novih kredita zbog otplate starih.

– Veliko pitanje je da li će se prihodi uopšte moći realizovati na ovom nivou – smatra Govedarica, koji je najavio da će amandmanski djelovati na dijelove budžeta koji se odnose na podršku razvoju privrede.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić ocijenio je da u budžetu treba milion maraka više za finansiranje povratka u RS.

Poslanik SNSD-a Dušica Savić smatra da je važno da se predloženim budžetom išlo na uštede, da ne bi bio smanjen nivo ličnih primanja i dostignutih prava i da će budžet omogućiti nesmetano funkcionisanje svih institucija Srpske, ali i nivo dostignutih prava.

– Klub poslanika SNSD-a amandmanima će predložiti kapitalno ulaganje za nastavak aktivnosti u spomen-kompleksu Donja Gradina, povećanje sredstava u budžetu za socijalno zbrinjavanje radnika i za nerazvijene opštine u RS – najavile je Savićeva.

Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da su sve stavke, kao što su subvencije i grantovi, smanjene, dok stavka za plate i kabinet predsjednika Republike „rastu“.

Veći dio jučerašnjeg zasjedanja obilježile su žestoke rasprave o „kupovini poslanika“. Priču je počeo poslanik NDP-a Krsto Jandrić ocjenom da u predloženom budžetu nema granta za „kupljene poslanike“, a nastavio šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović, koji je ustvrdio da je izvor političke korupcije u samom vrhu Vlade RS. Na te tvrdnje i prozivke, premijer RS Željka Cvijanović je odgovorila da je čista kao „bebina suza“ i pozvala Borenovića da sve dokaze, koje tvrdi da ima, dostavi nadležnim institucijama. Naglasila je da tog granta nema jer nema ni kupljenih poslanika.

– Odlično znate da ja nisam nikoga nazvala papkom, a ja vas pozivam da Vi, pošto tvrdite da je snimak autentičan, odnesete original u Specijalno tužilaštvo i pomognete ljudima da riješe slučaj. Možete da pričate o korupciji koliko hoćete, mene nema ni u jednom koruptivnom slučaju – rekla je Cvijanovićeva.

Borenović je u skupštinskoj pauzi istakao da je rekao samo oni „što svi znaju“, uz ocjenu da nije koristio „teške riječi“.

Poslanici su sinoć trebali da razmatraju i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta, Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju i Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Srpske.

Ekonomska politika

Narodni poslanici raspravu o ekonomskoj politici za iduću godinu završili su u subotu kasno uveče. Željka Cvijanović je izjavila da su u Prijedlogu ekonomske politike Srpske za 2015. godinu navedena 33 zakona koja će biti donesena ili izmijenjena da bi mogle biti realizovane mjere predviđene ovim dokumentom. Ona je u završnoj riječi o ovom dokumentu u parlamentu Srpske odbacila kritike da Vlada donosi rješenja koja nisu u interesu lokalnih zajednica, napominjući da se Vlada ne miješa u nadležnosti lokalnih zajednica, ne oduzima im ništa i ništa ne želi da stavi na teret opštinama.

Usvojena Ekonomska politika Srpske za 2015. godinu

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras na posebnoj sjednici po hitnom postupku Ekonomsku politiku Srpske za narednu godinu.

Ekonomsku politiku za 2015. godinu podržala su 44 poslanika, 24 su bila protiv, a četiri uzdržana.

Ovim dokumentom predviđene su izmjene ili donošenje 33 zakona na osnovu kojih će biti realizovane predviđene mjere, kao što je stabilizacija privrede i privredni rast, reforme u svim oblastima…

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ranije je istakla da su ključne reformske oblasti Vlade za 2015. godinu oporavak privrede i novi privredni rast, reforma javnog sektora, fiskalna konsolidacija, očuvanje socijalne sigurnosti i evropski put Republike Srpske.

Ona je dodala da je reforma javnog sektora sveobuhvatna, počevši od reforme Vlade i republičke uprave, preko određenih reformi u lokalnoj samoupravi, javnim preduzećima, te zdravstvenom i finansijskom sektoru.

SRNA/Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se