12 C
Zvornik
24. април 2024.

Upozoravaju na opasnost od mina na području zvorničke opštine

ZVORNIK – Na području regije Birač danas je počela realizacija aktivnosti upozoravanja na opasnost od mina u ugroženim zajednicama koje se pretrpjele poplave, a zagađene su minskim poljima.

Aktivnost je organizovalo Društvo crvenog krsta/križa BIH koje je formiralo Tim sastavljen od certifikovanih instruktura za upozoravanje na opasnost od mina čiji je vođa Dejan Galić, radnik zvorničke Službe civilne zaštite i predsjednik zvorničkog Crvenog krsta.

– U regiji Birač obuhvaćene su četiri opštine Bratunac, Milići, Šekovići i Zvornik i mi smo danas u njima održali prve radne sastanke sa predstavnicima škola, lovačkih udruženja, civilne zaštite i Crvenog krsta na kojima smo ih upoznali sa planiranim aktivnostima i dogovorili pojedinosti u cilju njihove realizacije – kazao je Galić.

On je dodao da su na području zvoričke opštine obuhvaćeni svi učenici od 6 do 8 razreda osnovne škole „Desanka Maksimović“, područna škola Petkovci, njih 52 i 58 učenika škole „Jovan Cvijić“ u Drinjači, te oko 300 lovaca Lovačkog udruženja „Soko“ iz Kozluka i oko 350 lovaca udruženja „Vukovi sa Drine“ iz Zvornika.

– Za ciljne grupe predviđene su prezentacije i predavanja, a uz to je planirana i podjela prigodnog materijala sa porukama „Misli mine“ – za učenike rasporedi časova i sveske A5 formata, a za lovačka udruženja vreće, rukavice i kompleti prve pomoći. Planom je definisano da prezentacije o opasnosti od mina i NUS-a u školi u Petkovcima budu 28. januara 2015. godine u terminu od 9:00 do 11:00 sati, a u školi „Jovan Cvijić“ od 12:00 do 14:00 sati. Za lovce „Sokola“ prezentacije će biti održana danas od 15:00 do 17:00 sati, a za „Vukove sa Drine“ 28. decembra od 17 do 19 sati – rekao je Galić.

Cilj projekta koji je danas počeo i trajaće do 30. januara 2015. godine je da se još jednom ukaže na opasnost od mina i da se podigne nivo svijesti o postojanju mina u lokalnoj zajednici, odnosno kod učenika da se još jednom izvrši edukacija o tome kako da se ponašaju u slučaju da naiđu na NUS ili minu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se