20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

U Srebrenici otvorena fabrika peleta

SREBRENICA – U Zelenom Jadru kod Srebrenice danas je otvorena fabrika za proizvodnju peleta „Eko-M“.

Zamjenik direktora fabrike Marica Simić rekla je da se trenutno proizvodi 400 tona peleta mjesečno, a da će sa instalisanjem nove kupljene prese proizvodnja biti povećana na 1.000 tona peleta.

„Oko 80 odsto proizvodnje plasiramo na tržište EU, odnosno u Italiju, Sloveniju i Austriju, i nešto u Grčku, a planiramo proširiti tržište i na NJemačku i Holandiju“, precizirala je Simićeva.

Vlasnik, Holanđanin Marijus de Vilt, koji je fabriku u cijelosti otkupio i osposobio za proizvodnju, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je fabrika okružena sirovinom i najavio nova ulaganja i zapošljavanje još 10 radnika, čime bi taj broj bio povećan na 35.

Za nabavku i ugradnju filtera na fabričke dimnjake i uređenje uloženo je oko milion maraka i, kako je rečeno prilikom otvaranja fabrike, dobijene su sve potrebne dozvole za rad, jer su ispunjeni svi zakonski uslovi koji se odnose na zaštitu okoline, a što je bio problem koji prethodni vlasnici nisu rješavali, pa im je inspekcija zaustavljala proizvodnju.

Čestitajući novi početak rada fabrike, načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković izrazio je očekivanje da će ovo biti podsticaj za nove investitore da dođu u Zeleni Jadar i pokrenu proizvodnju, jer na ovom području postoji veći broj praznih proizvodnih hala koje imaju potrebnu infrastrukturu za organizovanje proizvodnje.

Fabrika je prethodnih godina promijenila više vlasnika. Riječ je o nekadašnjoj fabrici za proizvodnju ukrasnog kamena, koja je prije 15-ak godina privatizovana i njena djelatnost je promijenjena u drvoprerađivačku.

U Srebrenici otvorena fabrika peleta (1)Nakon polugodišnjih priprema, probnog rada i instalisanja opreme radi zadovoljavanja propisanih uslova za dobijanje saglasnosti i dozvole za rad, danas je ozvaničen početak rada i proizvodnje u ovoj fabrici.

U Srebrenici se očekuje da će se fabrika, koja je više puta počinjala i obustvaljala rad, napokon stabilizovati i kontinuirano raditi u narednom periodu, što je cilj i njenog vlasnika.

U drugoj fazi novi vlasnik namjerava zaposliti još 10 do 20 radnika za obradu tehničkog drveta, proizvodnju evro-paleta i drvenog uglja, što su veoma traženi proizvodi na zapadnom tržištu. Cilj mu je da nađe pouzdane partnere za subvencionisanje proizvodnje, da bi što prije krenuo u drugu fazu rada i proširenja proizvodnog programa i obima proizvodnje.

Za planirani obim proizvodnje ovoj fabrici godišnje će biti potrebno oko 60.000 metara kubnih drveta, što srebreničko Šumsko gazdinstvo „Drina“, prema sadašnjem obimu sječe i eksploatacije šume, ne može obezbijediti, pa Vilt sirovinu namjerava obezbjeđivati i iz drugih šumskih gazdinstava i od vlasnika privatnih šuma sa područja regije Birač.

Zeleni Jadar je prije rata bio drvoprerađivački centar sa 1.600 zaposlenih gdje se proizvodio namještaj, parketi i drugi artikli od drveta. Ta industrijska zona sada je prazna i očekuju se investitori da bi se objekti sačuvali od propadanja i pokrenuli neki proizvodni programi.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se