15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

U 2015. Alumina planira da na svjetsko tržište plasira više od pola miliona tona proizvoda

Dr Radislav Filipović, direktor sektora Marketing u kompaniji “Alumina”

Naša orijentacija je na renomirane kupce sa kojima planiramo da izgradimo partnerski odnos na dugoročnom planu, što će povećati i našu i njihovu stabilnost i pritom donijeti adekvatnu dobit, kaže dr Radislav Filipović, direktor sektora Marketing.

Razgovarao: Mišo LAZAREVIĆ

 Gospodine Filipoviću, kakva je trenutno tržišna pozicija „Alumine“?

-Što se tiče tržišne pozicije „Alumine“ ona je sada zaista povoljna. Značajno bolja u odnosu na prethodnu godinu kako u smislu povećanja obima prodaje, još više u pogledu značaja naše kompanije, kao pouzdanog poslovnog partnera za naše kupce. Mi smo trenutno jedina kompanija na Zapadnom Balkanu i južnom dijelu Srednje Evrope koja svoju proizvodnju bazira na mineralnim sirovinama i to iz lokalnih ležišta. Sve druge kompanije u ovoj branši su se preorijentisale ili na proizvodnju koja zahtijeva naše proizvode kao sirovine ili su u potpunosti prestale sa radom.

Dr Radislav Filipović, direktor Marketinga u AluminiDa li ste zadovoljni ostvarenim izvoznim rezultatima Kompanije u 2014. godini?

-Ako se uzmu u obzir sve otežavajuće okolnosti sa kojima smo se susretali – problem snabdijevanja gasom, investiranje u rekonstrukciju kotla na Energani da se izbjegne ograničenje kapaciteta, zatim poplave u maju i blokada željeznice kao i nenajavljeno otkazivanje kupca iz Podgorice, može se reći da je bilo na zadovoljavajućem nivou. Treba napomenuti da nismo smanjivali kapacitet i da smo povećanim obimom prodaje, u posljednja tri mjeseca ove godine, nadoknadili sve planirane količine za prodaju.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#ededed“ arrow=“yes“ align=“right“]Poslovanje na zadovoljavajućem nivou[/quote]

Koliko postojeći proizvodni program može biti garant za uspješno poslovanje?

-Postojeći proizvodni program jeste garant za uspješno poslovanje, međutim ono što je važnije postojeći proizvodni program predstavlja dobru podlogu za preorijentaciju sa metalurškog tržišta na tržište primjene naših proizvoda u nemetalurškoj sferi kao i proširenje asortimana naših proizvoda što bi moglo da nam garantuje izuzetno uspješno poslovanje u budućem periodu.

Da li cijene metala na berzi idu u prilog „Alumini“?

-Naravno da nam kretanje cijena na berzi lakih metala ide u prilog. Trenutno je, još uvijek, udio metalurške glinice u ukupnoj količini naših proizvoda veliki, mada naša strategija u budućnosti je da što manje zavisimo od pomenute berze i da primjena naših proizvoda bude u oblasti nemetalurških programa maksimalno koliko je to moguće u datim okolnostima.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#ededed“ arrow=“yes“ align=“right“]Kretanje cijena na berzi lakih metala ide u prilog Alumini[/quote]

Menadžment je definisao paletu novih proizvoda. Šta je to novo što Kompanija može ponuditi tržištu?

-Trenutno smo stabilizovali kvalitet na liniji proizvodnje hidrata i glinice sa niskim sadržajem lužine kako u pogledu hemijskog sastava tako i u pogledu bjeline. U potpunosti smo izašli na tržište sa zeolitom 3A koji ima različite kvalitete u zavisnosti od primjene, tako da nudimo tržištu 30%, 40% i 50% izmijenjeni zeolit 3A.

Takođe su započete aktivnosti na liniji za proizvodnju disilikata, gdje smo prvu fazu završili i plasirali probne količine za lokalno tržište. U toku naredne godine, ukoliko nam tržišni uslovi dozvole, ovu proizvodnju ćemo finalizirati i izaći na tržište EU.

Paralelno teku aktivnosti na osvajanju još tri nova proizvoda za koje, nadamo se, da će biti raspoloživi na tržištu u toku naredne godine.

Dr Radislav Filipović, direktor Marketinga u Alumini (2)Na putu do novih kupaca i tržišta, dosta je prepreka, ali sigurno mnogo toga zavisi i od samih zaposlenih i Kompanije koliko je spremna da bude dio tržišne utakmice?

-Zaista treba mnogo energije da se istraži potencijalno tržište u oblasti primjene koju zadovoljavamo sa postojećim kvalitetom. Važno je pravilno procijeniti poziciju konkurencije, kvalitet usluge i na osnovu svih tih informacija ponuditi potencijalnom kupcu uslove koji će biti dovoljan razlog da prekine, ili bar djelimično prekine, dugogodišnju saradanju sa postojećim dobavljačem i orijentiše se na nas kao novog partnera koji će ga snabdijevati. Ta procedura, kod ozbiljnih kompanija, zna da potraje i po nekoliko mjeseci. Veoma je važno da se, u tom periodu, ne napravi neki pogrešan korak koji bi doveo kupca u nedoumicu, jer pored kvaliteta proizvoda i cijene, veoma bitan faktor je kvalitet usluge a tek posebno pouzdanost dobavljača.

Inače, u posljednje vrijeme intenzivirani su kontakti sa mnogim poslovnim partnerima. Kakvu prodaju i izvozne rezultate „Alumina“ može očekivati u 2015. godini?

-Mi smo u toku oktobra mjeseca počeli pripreme i pregovore sa potencijalnim kupcima kao i sa dobavljačima za narednu godinu. Prema našim očekivanjima koja baziramo na dosadašnjim rezultatima, u toku 2015. godine treba da plasiramo preko pola miliona tona proizvoda na svjetsko tržište. U strukturi proizvoda 210.000 do 230.000 tona se odnosi na glinicu, više od 225.000 tona hidrata, između 70.000 i 75.000 tona različitih tipova zeolita, i očekujemo da izađemo na tržište EU sa vodenim staklom.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#ededed“ arrow=“yes“ align=“right“]U toku ove godine smo uspostavili saradnju sa više od 10 novih kupaca i nadamo se da će se ovaj trend nastaviti i iduće godine[/quote]

U pogledu zeolita 4A-MS koji se primjenjuje u sveri molekulskih sita uspjeli smo pored evropskog tržišta da izađemo i na američko tržište, i u toku prvog kvartala naredne godine ćemo prodati preko 500 tona ovog proizvoda na tržište Sjedinjenih Američkih Država.

Ono što je najbitnije za stabilan rad, nastojimo da to budu pouzdani kupci kako bi se izbjeglo eventualno neplanirano otkazivanje određenih količina kao što je to bio slučaj ove godine.

U toku ove godine smo uspostavili saradnju sa više od 10 novih kupaca i nadamo se da će se ovaj trend nastaviti i iduće godine. Sa nekim kupcima sa kojima je ranije prekinuta saradnja, uspjeli smo da ponovo obnovimo poslovnu saradnju, a sa određenim kupcima i da proširimo poslovne veze u smislu povećanja obima proizvoda ili plasiranja više tipova proizvoda.

Alumina - Direktor Marketinga dr Radislav FilipovićKad pominjete ukupne količine proizvoda namijenjene za inostrano tržište, to je, bez sumnje, značajan iskorak u poređenju sa prethodnim godinama…

– Naravno, ne samo da je značajan iskorak, već smo u poziciji da imamo znatno veću potražnju za našim proizvodima od planiranog kapaciteta. Međutim, naša orijentacija je na renomirane kupce sa kojima planiramo da izgradimo partnerski odnos na dugoročnom planu, što će povećati i našu i njihovu stabilnost i pritom donijeti adekvatnu dobit. Trenutno smo u poziciji da otkažemo neke količine koje ne donose odgovarajuću dobit a opet, s druge strane, zahtijevaju resurse koji su ograničeni, tako da smo u skladu sa tražnjom i raspoloživim resursima uskladili i optimalan kapacitet za narednu godinu.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#ededed“ arrow=“yes“ align=“right“]Imamo znatno veću potražnju za našim proizvodima od planiranog kapaciteta[/quote]

Dakle, pred kolektivom su novi izazovi i velika očekivanja. Kakva bi bila Vaša poruka na kraju ovog razgovora?

-Pred nama su veliki izazovi, ali smo i spremni za njih. U toku ove godine smo akcenat dali na obezbjeđenje svih preduslova – tu prije svega mislim na stabilno snabdijevanje sirovinama i energentima kao i na spremnost tehnoške opreme, te obezbjeđenje kapaciteta za odlaganje crvenog mulja – koji će omogućiti kako podizanje kapaciteta tako i razvoj novih proizvoda. U toku naredne godine naše aktivnosti će biti usmjerene u nove projekte koji će dovesti do proširenja palete proizvoda. Novi projekti, razumljivo, biće propraćeni sa odgovarajućim investicionim ulaganjima.

„Alumina“, ukoliko bude imala adekvatnu podršku od državnih institucija, može, u vrlo kratkom periodu, postati jedna od najuspješnijih kompanija na Balkanu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se