20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Tužilaštvo traži povratak Šešelja u pritvor

HAG – Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas ukidanje odluke o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja, uz obrazloženje da njegovo ponašanje po povratku u Srbiju potkopava osnove za puštanje.

Tužilaštvo, takođe, traži da se po Šešeljevom povratku u Hag hitno zakaže rasprava kako se razmotrila njegovo zdravstveno stanje  i uslovi za njegovo eventualno pušanje na slobodu u budućnosti i utvrdilo da li je on spreman da se takvih uslova pridržava.

U obrazloženju zahtjeva Tužilaštva je navedeno da Šešeljevo ponašanje po povratku u Srbiju potkopava osnove odluke o privremenom puštanju Šešelja koju je Sudsko vijeće donijelo 6. novembra.

Prilikom donošenja odluke o privremenom oslobađanju Šešelja, Sudsko vijeće je postupalo „striktno na humanitarnim osnovama“, uz obrazloženje da je dobilo povjerljive informacije koje ukazuju na „pogoršanje zdravstvenog stanja optuženog“, navodi se u podnesku.

Imajući to u vidu, Sudsko vijeće je smatralo da je neophodno postaviti  samo minimalne uslove za privremeno oslobađanje, prije svega da ne utiče na svjedoke i žrtve, da ne remeti tok pravosudnog procesa i da se pojavi pred Sudskim vijećem kada to bude naloženo.

Sudsko vijeće je, takođe na humanitarnim osnovama, zaključilo da će se Šešelj pridržavati uslova njegove privremene slobode, navodi Tužilaštvo.

Tužilaštvo ističe da je sada očigledno da je povjerenje Sudskog vijeća u Šešeljevo ponašanje bilo neosnovano, jer je on izričito rekao da se neće vratiti u Tribunal, prijetio je ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom i jasno je pokazao da njegovo zdravstveno stanje ne predstavlja prepreku ua davanje neprihvatljivih javnih izjava koje su podstrekivačke i uvredljive za žrtve.

U podnesku Tužilaštva se navodi da prema pravilu 65, oslobađanje može biti naloženo samo ako je Sudsko vijeće „sigurno da će se optuženi pojaviti na suđenju“. Međutim Šešeljeve javne izjave da se neće dorbovoljno vratiti u Trinbunalu kada to bude zatraženo u suprotnosti su da odlukom Sudskog vijeća da su zadovoljeni uslovi za privremeno oslobađanje, ističe Tužilštvo.

Osim toga,  kako se navodi, Šešeljeve prijetnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom predstavljaju kršenje uslova za privremeno puštanje na slobodu da ne smije remetiti pravosudni proces.

„U ovim okolnostima Sudsko vijeće bit trebalo da opozove odluku o Šešseljevom oslbađanju i naloži mu da se vrati u Hag,“ istaklo je Tužilaštvo u podnesku.

To bi trebalo učiniti ne samo da bi se osigurao integritet procesa u Tribunalu, već i fer odnos prema Srbiji koja je potvrdila da će pružiti neophodne garancije ako Šešelj potvrdi da će poštovati postavljene uslove, dodaje se u podnesku.

U podnesku se, takođe, navodi da je očigledno da je zbog Šešeljevog ponašanja, bez obzira na njegovo zdravstveno stanje, potrebno postaviti rigorozne uslove za njegovo eventualno privremeno puštanje na slobodu u budućnosti.

Tužilaštvo poziva Sudsko vijeće i da stranama u Srbiji omogući da podnesu podneske na tom saslušanju u vezi sa privremenim puštanjem na slobodu Šešelja.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se