15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Težak položaj lica sa invaliditetom

NOVI GRAD – Predsjednik Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragomir Jančić, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom – 3. decembra, upozorio je na težak položaj lica sa invaliditetom, posebno ratnih vojnih invalida.

„Savez pokušava ukazati na probleme ove populacije. Uspjeli smo da nametnemo ovu temu i imali smo razumijevanje od premijera Srpske Željke Cvijanović u prethodnom mandatu. Nadamo se da ćemo u kontinuitetu nastaviti ove aktivnosti i tako poboljšati situaciju i uslove za našu populaciju“, rekao je Jančić.

On je naveo da ratni vojni invalidi imaju probleme pri zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti, nabavci ortopedskih pomagala, sa pravilnicima o ocjeni invalidnosti i druge poteškoće.

„Reagovali smo u Fondu zdravstvenog osiguranja pošto smo svrstani zajedno sa svim ostalim licima sa invaliditetom, a tražimo da budemo izdvojeni, jer ratni vojni invalidi to zaslužuju i država treba da vodi brigu o njima“, poručio je Jančić.

On je naveo da Savez traži poboljšanje zdravstvene zaštite – liječenja, nabavke ortopedskih pomagala i lijekova. „Ova populacija kako godine odmiču sve je starija i zdravstveno stanje im se pogoršava. Zato tražimo da Fond zdravstvenog osigranja u potpunosti snosi troškove svih vidova liječenja“, rekao je Jančić.

On je naveo da Savez organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske ima 18.000 članova u 27 opštinskih organizacija, istakavši da u Srpskoj ima 34.300 ratnih vojnih invalida i ukupno oko 70.000 lica sa invaliditetom.

„To je ogroman broj i moramo se izboriti za bolje uslove, pogotovo populacije kojoj mi pripadamo“, naglasio je Jančić.

On kaže da je posebno važno da se za ratne vojne invalide koji su bili mobilisani sa 18-19 godina nađe način i mogućnost zaposlenja, kako bi uvidjeli da vrijede i da mogu da žive od svog rada, a ne od milostinje.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se