20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Susret Libermana i Dodika u Beču – legitiman i opravdan

JERUSALIM – Posjeta izraelskog ministra inostranih poslova Avigdora Libermana Beču 17. septembra, tokom koje se sastao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i austrijskim šefom diplomatije Sebastijanom Kurcom, ne samo da je legitimna, već i opravdana, saopštio je vrhovni izraelski državni revizor Josef Šapira.

„Vrhovni izraelski revizor jedina je institucionalno kompetentna instanca u Državi Izrael kada je u pitanju ova materija. Šapira je objavio danas nacrt ovakve odluke, na osnovu sveobuhvatne istrage u ovom predmetu, pribavljenih i razmatranih materijala, te susreta sa predstavnicima izraelskog MIP-a“, rekao je Srni Aleksandar Nikolić, bliski stručni saradnik ministra Libermana.

Nikolić podsjeća da je Libermanova posjeta postala predmet razmatranja savjetničkog tima državnog revizora nakon zahtjeva opozicionog poslanika izraelskog parlamenta Kneseta Šeli Jahimović /Shelly Yahimovitch/ iz Radničke partije /Avoda/, s ciljem provjere regularnosti, kako je rekla, tajne i nenajavljene posjete, a koja je bila propraćena izuzetno tendencioznim pisanjem lijevo orijentisanog izraelskog lista „Harec“, te njegovim malicioznim prenošenjem u pojedinim medijima u BiH.

„Bečki susreti bili su u okviru serije sastanaka Libermana u Austriji, Litvaniji i SAD. Ministra Libermana je već na aerodromu dočekalo profesionalno osoblje izraelske Ambasade u Beču, a mediji u Republici Srpskoj prenijeli su detalje susreta“, dodao je Nikolić.

On je zaključio da ovakvom odlukom državnog revizora insinuacije da su bečki sastanci bili „utajeni“ od izraelskog MIP-a gube svako utemeljenje.

„Uloga predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te Republike Srpske, visoko se cijeni u Izraelu u ukupnim bilateralnim odnosima BiH i Države Izrael“, prenio je Nikolić.

On je podsjetio na, kako je rekao, istorijsko glasanje BiH, kao nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN u novembru 2011. godine, po jednostranom zahtjevu Palestinske samouprave za prijem u UN u svojstvu države članice.

Nikolić je naglasio da je tadašnje glasanje člana Predsjedništva BiH iz Srpske Nebojše Radmanovića pamti i poštuje u relevantnim institucijama Izraela, daleko više od personalnih i stranačkih krugova.

„Upravo je ministar Liberman bio taj koji je podržao obogaćivanje i raznovrsnost odnosa za zemljama Balkanskog poluostrva, a među njima i BiH, tako da svaka pomisao na potrebu skrivanja susreta sa dokazano prijateljski nastrojenim predsjednikom Dodikom je besmislena i mogu je iznositi samo nedobronamjerni i uskointeresni krugovi, koji ne poznaju postojan karakter ministra Libermana“, zaključio je Nikolić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar inostranih poslova Izraela Avigdor Liberman ocijenili su na septembraskom sastanku u Beču dobrim odnose Srpske i Izraela, te naglasili potrebu za jačom privrednom i ekonomskom saradnjom.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se