18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Srbinu Herojski krst za ratovanje u Novorusiji

BEOGRAD – Dejan Berić (40) iz Putinaca kod Rume je kao snajperista dobrovoljno pristupio proruskim snagama u Donjecku, a za iskazanu hrabrost u borbama protiv ukrajinske vojske odlikovan je najvećim priznanjima Novorusije.

Ova samoproglašena federacija, u čijem su sastavu Donjecka i Luganska republika, dodijelila je Srbinu nekoliko odlikovanja, a među njima je i Herojski krst za izvanredan rad snajperom i uništavanje šest protivničkih snajpera. To je učinjeno po preporuci komandanta Prve posebne slovenske brigade Narodne samoodbrane, koji je pohvalio njegove ratne sposobnosti.

“Dejan Berić zvani Deki vrhunski ispunjava vojne zadatke. On je univerzalni vojnik, odličan je snajperista, izviđač, strijelac. Sposoban je da se brzo preorijentiše prema borbenoj situaciji, uključujući neočekivane i nestandardne događaje. Jednako dobro radi pojedinačno i u vojnoj grupi. Deki je primjer časnog vojnika, koji se neustrašivo bori protiv fašizma i za slobodu ruskog naroda i zemlje“, poručio je komandant.

Dok Berića u Novorusiji kite ordenjem i hvale na sva usta, u Srbiji mu zbog učestvovanja u ratnim pohodima u inostranstvu prijeti kazna zatvora i do deset godina, prenosi Telegraf.

“Ponosan sam. Svaka ta medalja ima priču iza sebe, priču koja je ispisana sa mnogo žrtvovanja. Za mene ove medalje znače uvažavanje. Svaka od njih, sem one za bespilotne letjelice, zalivena je krvlju mojih drugova. Svaku kad pogledam, vidim likove desetine naših boraca na njoj“, rekao je Berić, ali nije želio da odgovori plaši li se povratka u Srbiju.

Posljednji put je boravio kod kuće u septembru, nakon što je oslobođen iz zatočeništva, u kojem je proveo mjesec dana, kada ga je ukrajinska vojska zarobila na putu između Luganska i ruske granice tokom transporta ranjenika. Berić je oborio i dvije ukrajinske bespilotne letjelice.

Odlikovanja koja je dobio Berić

– Medalja za borbene zasluge za uništavanje BTR vozila

– Herojski krst za izvanredan rad snajperom i uništavanje šest protivničkih snajpera

– Medalja za zasluge u bici kod Savur-Mogile

– Orden za zasluge za uništavanje dvije bespilotne letjelice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se