20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Socijalisti preuzeli Srbac

BANJALUKA – Načelnik Srpca Drago Ćirić i tri odbornika u Skupštini opštine prešli su u Socijalističku partiju zbog neslaganja sa politikom i idejama koje su počele da zagovaraju njihove dojučerašnje stranačke kolege.

Osim Ćirića, koji je bio član NDP-a, socijalistima su prišli i odbornici Zoran Vučić, Zoran Đukić i Nenad Babić. Ćirić, Vučić i Đukić su na te pozicije izabrani kao kandidati koalicije „Zvono“, dok je Babić mandat osvojio sa liste tadašnje Demokratske partije, piše Glas Srpske.

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci, na kojoj su ozvaničena pojačanja, da su srbački funkcioneri pristupili njegovoj stranci, jer su procijenili da je SP po svojoj političkoj ideji i programu najbliži njihovim ličnim uvjerenjima.

– Ćirić je 1994. godine bio jedan od osnivača SP-a u kojem je dugo godina djelovao, a u NSP je prešao prije izvjesnog vremena kada je ta stranka formirana – rekao je Đokić.

Dodao je da je Ćirić odlučio da je za njega i za opštinu bolje da politički angažman nastavi u SP-u.

– Na ovaj mi ćemo preuzeti i dodatnu obavezu da damo snažnu podršku svim aktivnostima koje će se voditi u Srpcu i to u još većoj mjeri, jer smo tamo imali jednog odbornika – rekao je Đokić i najavio razgovore sa SNSD-om o formiranju skupštinske većine u Srpcu.

Ćirić je rekao da se nije vodio ličnim, nego interesima Srpčana. On je kazao da je za vrijeme njegovog mandata otvoreno 300 radnih mjesta, da će uskoro biti otvorena i fabrika vode te da se prave planovi za još brži privredni razvoj.

Nakon osvajanja vlasti na izborima prije dvije godine, Ćirić je obezbijedio podršku 13 odbornika – po četiri iz SDS-a i koalicije „Zvono“, tri NDP-a, i po jednog iz DNS-a i samostalnog odbornika. U opoziciji je bilo 11 odbornika SNSD-a i jedan iz SP-a. Nestabilna skupštinska većina u kojoj je odlučivao samo jedan glas dovela je do brojnih turbulencija u srbačkom parlamentu, a najveća je bila u aprilu ove godine kada je dotadašnji predsjednik Skupštine Goran Ćosić, kadar NDP-a, podnio ostavku, a tajnim glasanjem je za novog predsjednika izabran odbornik SP-a Teodor Stojković. Tada se činilo da bi SNSD i SP mogli pridobiti novu skupštinsku većinu samom činjenicom da su im podršku tokom glasanja na narednoj sjednici pružili odbornik DNS-a Ljubo Rakić i Zoran Đukić, koji je u međuvremenu napustio koaliciju „Zvono“ i nastavio djelovanje kao samostalni odbornik.

Nakon svega tri mjeseca sa mjesta predsjednika Skupštine smijenjen je Stojković, a na njegovo mjesto izabran Đukić. U tim trenucima Ćirić je ponovo obezbijedio većinu od 13 odbornika koja je funkcionisala sve do opštih izbora u oktobru kada se koalicija raspala nakon što je iz nje istupio SDS. Na posljednjem zasjedanju u četvrtak SNSD i SP su bili protiv nacrta budžeta za iduću godinu, a SDS i NDP ostali uzdržani.

Sastanak

Doskorašnji odbornik koalicije „Zvono“ Saša Jovičić, koji je na prošloj sjednici podnio ostavku zbog sukoba interesa jer obavlja funkciju direktora Doma zdravlja, kaže da nije poznato ko će činiti buduću većinu. On ističe da će sve biti poznato nakon sastanka koji je, na zahtjev predsjednika Skupštine opštine Zorana Đukića, trebalo da bude održan u petak kasno uveče, na koji je pozvan i njegov PDP.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se