5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Snimljena riba na najvećoj dubini

LONDON – Riba bizarnog izgleda, nepoznata nauci, snimljena je na dubini od 8.145 metara ispod površine okeana, čime je prethodni rekord nadmašen za skoro 500 metara.

Još nekoliko novih vrsta riba i velikih ljuskara snimljeno je kamerom tokom istraživanja Marijanskog rova, koji dostiže dubinu od skoro 11 kilometara u Tihom okeanu.

Međunarodna ekspedicija trajala je 30 dana, a organizovao ju je Institut za istraživanje okeana „Šmit“. Naučnici su sa broda „Falkor“ obavili jedno od najobimnijih istraživanja najvećih dubina do sada.

Naučnici su poslali istraživačke sonde bez posade više od 90 puta na dubine od 5.000 do 10.600 metara. Istovremeno su proučavali strme zidove podvodnog kanjona.

„Mnoge studije obuhvatale su spuštanje pravo na dno rova, ali to je, sa ekološkog stanovišta, veoma ograničen pristup. To je kao da pokušavate da shvatite ekosistem planine ako posmatrate samo njen vrh“, izjavio je doktor DŽef Drejzen sa Univerziteta Havaja.

Podvodno vozilo „Hadal lender“ sa Univerziteta u Aberdinu snimilo je više od 100 sati materijala duboko ispod površine okeana.

Do ove ekspedicije, životinja koja je pronađena na najvećoj dubini bila je ružičasta, želatinasta riba „pseudoliparis amblistomopsis“. Ona je snimljena u Japanskom rovu, takođe u Tihom okeanu, na dubini od 7.700 metara.

Naučnici pretpostavljaju da riba koja je postavila novi rekord pripada porodici liparida, ali nisu sigurni.

„Nevjerovatno je osjetljiva, a kada pliva, izgleda kao da iza nje pluta parče vlažne maramice. Ima čudnu njušku, kao pas iz crtanih filmova“, rekao je doktor Alan DŽejmison iz okeanske laboratorije Univerziteta u Aberdinu.

On kaže da bez hvatanja ove ribe i njenog iznošenja na površinu neće moći da se dokaže da je riječ o novoj vrsti, ali da ona ne liči ni na jednu poznatu vrstu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se