24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Sljedeće godine suđenje američkom „MPRI“ za „Oluju“

BEOGRAD – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac tvrdi da će naredne godine u Čikagu početi suđenje američkoj vojno-konsultantskoj firmi „MPRI“, koju je 200.000 Srba tužilo za saučesništvo u genocidu koji je nad njima počinila Hrvatska.

„Naši advokati su zadovoljni trenutnim tokom stvari i tvrde da imamo dobre šanse u dokazivanju genocidnosti `Oluje`. Iako je sud odbacio dio tužbe koji se odnosio na naknadu pretrpljene nematerijalne štete, suđenje po ostalim tačkama bi trebalo da počne sljedeće godine“, istakao je Štrbac.

On je za „Pres Republika Srpska“ rekao da to očigledno Hrvatima ne ide u prilog, te da su zbog toga hrvatski mediji prije nekoliko mjeseci slagali da je sud u Čikagu odbacio tužbu protjeranih Krajišnika protiv firme „MPRI“, koja je obučavala i naoružavala hrvatsku vojsku za provođenje etničkog čišćenja i zločina u akciji „Oluja“ 1995. godine.

Štrbac je ocijenio da bi presuda u korist protjeranih i ubijenih Srba iz Krajine iz temelja potresla Hrvatsku, jer ako se utvrdi saučesništvo „MPRI“ u genocidu nad krajiškim Srbima – jasno je da je i Hrvatska učestvovala u tom zločinu.

„To je jako važno za buduće sudske procese i dokazivanje zločinačkog karaktera te operacije“, naglasio je Štrbac i ponovio da je visina odštetnog zahtjeva i dalje ista i iznosi 10,4 milijarde dolara.

Komentarišući reakcije Hrvatske na povratak predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja iz Haga, Štrbac je rekao da je hrvatskim nacionalistima neko kao Šešelj bio prijeko potreban, jer time sebe održavaju u životu.

„Hrvatima, koji se nalaze u teškoj ekonomskoj krizi, pred izbore je bio potreban neko iz Srbije ko će ih bombastičnim izjavama ujediniti“, smatra Štrbac.

Komentarišući zahtjev Haškog tužilaštva za ukidanje odluka o privremenom puštanju Šešelja na slobodu, on je istakao da je riječ o politici, a ne pravu i pravdi, jer je tužilac Serž Bramerc nedavno u Beogradu rekao da tužilaštvo nema namjeru da ulaže žalbu na odluku o puštanju Šešelja, a onda odjednom traže od suda da ga vrate u pritvor.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se