9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

SIPA uhapsila osam lica na području Sarajeva, Zvornika i Bihaća zbog trgovine drogom

ISTOČNO SARAJEVO – Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros akciju kodnog naziva „Oskar“ koja se izvodi na području Sarajeva, Zvornika i Bihaća, u kojoj je uhapšeno osam osoba.

Uhapšeni su A.L. (1957.), M.N. (1963.), H.M. (1961.), N.P. (1976.), V.M. (1950.), E.I. (1979.), A.E. (1963.) i R.B. (1968.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet drogama.

Izvršeni su pretresi objekata na deset lokacija prilikom čega je pronađeno i privremeno oduzeto najmanje 1.050 grama praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „heroin“ i oko 800 grama smjese za miksanje narkotičkog sredstva, precizna digitalna vaga, pribor za miješanje i pakovanje narkotičkih sredstava, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode u okviru akcije „Oscar“ sumnjiče se da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe kontinuirano, od juna do decembra 2014. godine, vršili neovlašteni promet opojne droge „heroin“ i „skank“ s područja Makedonije, Crne Gore i Kosova na područje BiH i dalje radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

U navedenom periodu u tri navrata izvršena je zapljena od ukupno 1.200 grama opojne droge „heroin“ i 500 gama opojne droge „skank“ na području BiH i Republike Srbije, te je do sada slobode lišeno pet osoba, pripadnika organizovane kriminalne grupe.

Policijski službenici SIPA, u saradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Republike Srbije i MUP-a Tuzlanskog kantona, proveli su višemjesečnu složenu kriminalističku istragu koja je rezultirala utvrđivanjem činjenica i prikupljanjem dokaza o kriminalnim aktivnostima osumnjičenih osoba.

Posebno se ističe izuzetna saradnja i zajednički nastup SIPA i OSA BiH u ovom predmetu.

Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog Državne agencije za istrage i zaštitu, Sud BiH i Tužilaštvo BiH izdali su naredbe za pretrese i lišenja slobode koja se danas realizuju.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, saopšteno je iz SIPA.

FENA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se