14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Seminar za bibliotekare u zvorničkoj Narodnoj biblioteci

ZVORNIK – „Narodna biblioteka i muzejska zbirka“ organizovala je danas u Zvorniku, za bibliotekare sa svog matičnog područja, stručni seminar na temu „Uloga biblioteke u lokalnoj zajednici“.

Direktor ove ustanove Njega Stjepanović podsjetila je da je ovo još jedan u nizu seminara koji organizuju za zaposlene u narodnim i školskim bibliotekama sa područja matičnosti.

– Predavači su bili iz naših biblioteka, Milorad Vukajlović iz Narodne biblioteke Šekovići koji je govorio o ulozi i mjestu narodne biblioteke u kulturnom životu lokalne zajednice, Tamara Božić iz SŠC „Petar Kočić“ Zvornik koja je govorila o značaju školske biblioteke za lokalnu zajednicu. O ulozi biblioteke u kreiranju kulturne politike govorila je Violeta Radić iz Narodne biblioteke u Srebrenici, a Dragan Jurošević o legatu prof. dr Mihajla Nikolića u Narodnoj biblioteci Vlasenica – istakla je Stjepanovićeva.

Radićeva je istakla da se u okviru svoje prezentacije bazirala na i pozitivne i negativne primjere iz oblasti o kojoj je govorila.

– Mislim da biblioteka mora više da bude uključena u kreiranje na lokalnom nivou, posebno kad su u pitanju dokumenti poput strategija koje se donosi na četiri godine. Kad pričam o lokalnom nivou, mnogo sitacija se desi da mi kao učesnici neke radionice ili tima koji treba da kreira neki plan, kulturnu politiku, budemo prisutni, traži se naše mišljenje, ali se uvaži samo jedan dio, ali većina ne. Dakle, uključeni smo u kreiranje, ali bi trebalo više da budemo uključeni – smatra Radićeva koja je istakla da se mora više pažlja posvetiti zajedničkom kontunuiranom i koordinisanom radu svih kulturnih institucija na području lokalne zajednice i opštine kao institucije.

Vukajlović je napomenuo da prvi počeci organizovanog prikupljanja knjiga u Šekovićima datiraju još od 1955. godine, dodavi da se ustanova kasnije transformisala, kako se i opština razvijala, da bi danas bila organizovana kao Narodna biblioteka.

– Narodna biblioteka je bila i ostala jedina ustanova iz oblasti kulture, mimo klasičnih oblika obrazovanja. Nisu nam velike mogućnosti, ali u svakom slučaju, kada se razmisli šta bi bilo u kulturnom životu da nije bilo biblioteke, mislim da ne bi bilo dobro – rekao je Vukajlović.

Matična biblioteka u Zvorniku pokriva pet narodnih i sve školske biblioteke u opštinama Milići, Bratunac, Srebrenica, Vlasenica i Šekovići.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se