20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Sastavljena nova Vlada

BANJALUKA – Vladajuća koalicija u RS koju čine SNSD, DNS i SP utvrdila je gotovo sva imena kandidata za ministre u novoj Vladi, među kojima su mnoga nova imena, ali i aktuelni ministri kojima je data šansa za još jedan mandat.

Lideri stranaka postigli su ranije dogovor o broju ministarstava koja će pripasti svakoj od njih, a sada su priveli kraju i rješavanje kadrovske ukrštenice. Prema tom dogovoru, SNSD-u pripada osam resora, SP-u četiri, DNS-u tri, a jednog ministra daće HDZ BiH, piše današnji Glas Srpske.

SNSD je iskazao najveće povjerenje dosadašnjim ministrima, pa će i u novoj Vladi na čelu Ministarstva finansija biti Zoran Tegeltija, dok će resorom zdravlja i socijalne zaštite nastaviti da rukovodi Dragan Bogdanić.

– Promjena neće biti ni u Ministarstvu nauke i tehnologije RS, gdje ostaje Jasmin Komić, a ista situacija je i u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koje će nastaviti da vodi Srebrenka Golić – kazali su „Glasu Srpske“ u SNSD-u.

Velike su šanse i da aktuelni ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić ostane na toj poziciji, a konačna odluka o tome i o ostalim kandidatima iz njihovih redova za pozicije u Vladi RS bi trebalo da bude donesena danas na sastanku užeg rukovodstva SNSD-a. Za razliku od njega, Stevo Mirjanić sigurno neće biti u novom kabinetu Željke Cvijanović, a njegovu poziciju na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zauzeće aktuelni savjetnik u tom ministarstvu Boris Pašalić.

Dileme još postoje i kada je u pitanju Ministarstvo pravde RS, ali je SNSD najbliži odluci da na tu poziciju postavi povratnika u izvršnu vlast Antona Kasipovića, koji je ranije bio ministar prosvjete i kulture. Postoji, međutim, mogućnost da Kasipović dobije ministarsku poziciju i u resoru za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se