23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Puč u Skupštini Saveza RVI

ZVORNIK – Predsjednik Skupštine Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske (Savez OiU RVI RS) Dragislav Mijanović zatražio je danas, od Predsjedništva i Skupštine Saveza, razrešenje dužnosti predsjednika Predsjedništva Saveza Dragana Vrhovca i predsjednika Saveza Dragomira Jančića, jer su svojim radom doveli u pitanje rad Skupštine i Predsjedništva. On ih je prozvao i da su izvršili puč na Statut i najveći organ Saveza OiU RVI RS.

On je na današnjoj konferenciji za novinare ocijenio kao jedinstven slučaj u radu nevladinih organizacija, da se desi puč prema Statutu Saveza, prema Skupštini Saveza i predsjedniku Skupštine od strane predsjednika Predsjedništva i predsjednika Saveza OiU RVI RS.

– Vrhovac i Jančić su uzeli sebi za pravo da su sa Predsjedništvom donosili odluke koje je trebala da donosi Skupština Saveza. Predsjedništvo nema pravo da raspravlja o predsjedniku Skupštine, niti da donosi odluke koje su u nadležnosti Skupštine. Oni su na vanrednoj sjednici Predsjedništva raspravljali o radu predsjednika Skupštine, iako im je potpredsjednik Predsjedništva skrenuo pažnju da to ne čine. Predsjedištvo to nije uslišilo i donijeli su odluku o mom nepovjerenju, na šta nemaju pravo. Ja sam donio odluku da dam ostavku na funkciju predsjednika Skupštine, i o njoj niko nije raspravljao. Na nagovor šest udruženja ratnih vojnih invalida sa ovog područja, ja sam povukao tu ostavku. Nakon toga su mene ignorisali. Predsjednik Saveza je donio odluku da ja ne prisustvujem ni kolegijumu, niti Predsjedništvu, čime je prektršio naš Statut. Na tome nisu stali, nego je Predsjedništvo predložilo člana Nadzornog odbora Saveza u Kolegijum Saveza, što je u susprotnosti sa Statutom, jer ga bira Skupština. Oni krše Statut i na način da Predsjedništvo nije ispoštovalo moju odluku o zakazivanju vanredne sjednice Skupštine koju nisu sazvali. Iz svega ovoga se vidi da su izvršili puč na Statut i Skupštinu Saveza. Zatražio sam ostavke Vrhovca i Jančića, sa čime sam ih i upoznao. Sa ovim sam upoznao Statutarnu komisiju, kao i predsjednika Nadzornog odbora. Takođe, na traženje udruženja rvi Vlasenice, Bijeljine i Zvornika zakazao sam sastanak šest udruženja sa ovog područja, kada su mi predsjednici dali punu podršku za moj rad i moje zahtjeve – istakao je MIjanović.

On je rekao da su njegovi grijesi prema ostatku rukovodstva Saveza kritike da se ništa ne radi, odnosno da nije zadovoljan njihovim radom.

– Takođe, iz usvojenog Programa rada od strane Skupštine za 2014. godinu, od 29 tačaka programa, samo je ispunjen jedan, a to je obilježavanje slave Saveza. Zato želim da upoznam cjelokupnu populaciju rvi sa neradom saveza i kršenjem Statuta – poručio je Mijanović.

Potpredsjednik Predsjedništva Vojislav Zelenović rekao je da se na vanrednoj sjednici Predsjedništva Saveza održanoj 21. septembra raspravljalo i izglasano je nepovjerenje predjsjedniku Skupštine

– Ja sam im skrenuo pažnju da mi nismo nadležni za takvu odluku, već da je to Skupština. Oni su ga smijenili sa svih funkcija u Savezu, vadeći se na to što je on podnio ostavku. Zamjeraju mu da radi protiv Saveza, te da traži nemoguće stvari za Savez, kao i da ne mogu sa njim da sarađuju, i bilo je „ili mi ili on“ – istakao je Zelenović.

Predsjednik Nadzornog odbora Saveza Boris Damjanović napomenuo je da je došlo do neslaganja, te da je zakazana vanredna sjednica Predsjedništva na kojkoj je odlučeno da se predsjednik Skupštine smijeni, čime je prekršen Statut.

Mijanović je najavio da će ponovo zatražiti zakazivanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj će pozvati delegate da raspravljaju o njegovom radu i o nepravilnostima u radu Saveza.

– Najvjerovatnije da ću, nakon sjednice, dati ostavku, jer ja u neradu ne mogu da učestvujem, ali ću ostati na funkciji člana Predsjedništva i vidjećemo šta će se dalje dešavati –istakao je Mijanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se