13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Proglašen nevinim poslije pogubljenja

PEKING – Sud na sjeveru Kine proglasio je danas nevinim jednog muškarca po optužbi za silovanje i ubistvo žene u javnom toaletu, 18 godina nakon što je on pogubljen zbog tog zločina.

Vrhovni narodni sud u Unutaršnjoj Mongoliji objavio je da je poništio presudu muškarcu imenovanom kao Hugđilt. Predstavljanje jednim imenom je uobičajeno među etničkim Mongolima.

Zamjenik predsjendika suda Žao Đijanping uputio je „iskreno izvinjenje“ roditeljima pogubljenog čovjeka, prenijela je agencija Sinhua.

Roditelji su dobili odštetu od 30.000 juana /5.000 dolara/ od suda i obaviješteni su da mogu da naplate dodatnu kompenzaciju u nepreciziranom iznosu.

Kineski državi mediji objavili su fotografije sudskog zvaničnika koji predaje presudu uplakanim roditeljima u njihovom domu u regionalnoj prijestonici Hohotu.

Mediji su 2005. godine izvijestili da je jedan osuđeni serijski silovatelj i ubica priznao ovo ubistvo nakon što je primio prijetnju smrću zbog drugih zločina, ali da mu nikada nije suđeno za to ubistvo i da on još nije pogubljen. Sudski proces protiv Hugđilta ponovljen je tek prošlog mjeseca.

Policija je uhapsila ovog čovjeka nakon što je on pronašao tijelo žene u javnom toaletu u Hohotu, pošto je čuo poziv u pomoć.

Procjenjuje se da se u Kini svake godine izvrši više smrtnih kazni nego u ostatku svijeta zajedno, ali kineske vlasti ne objavljuju zvanične podatke.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se